Annonce

14-årig: Har udflåd hele tiden i de perioder, hvor jeg ikke har menstruation

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 14 år med et problem, der virkelig går mig på. Jeg har fået min menstruation, og i de perioder hvor jeg ikke har menstruation, har jeg udflåd hele tiden. Jeg er nødt til at gå med trusseindlæg hver dag, da det er et så stort problem for mig. Og når jeg kommer hjem fra skole, skifter jeg trusser - hver dag. Ikke en gang et trusseindlæg er nok, så meget udflåd har jeg. Jeg føler mig ret ulækker og ved ikke rigtig, hvad jeg skal stille op. Håber, I kan hjælpe.

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Det er normalt, at der kommer nogle få milliliter udflåd fra skeden hvert døgn. Udflåd afhænger blandt andet af alder, tidspunkt i menstruationscyklus, graviditet og seksuel aktivitet. Normalt udflåd er hvidlig/gullig og lugtfri. Ved betændelse, kan karakteren af udflåd ændre sig i forhold til udseende, mængde og lugt.

Nogle gange skyldes generne almindelig og ukompliceret ubalance i skeden. Andre gange er der tale om en infektion, enten bakteriel eller forårsaget af gærsvampe og som derfor kræver særskilt behandling. For at opnå den bedste behandling, er det vigtigt, at du "studerer" de symptomer, du har, da de giver et signal om, hvilken ubalance, der kan være tale om.

Kløe og svie kan forekomme ved alle typer af ubalance, dog er kløen kraftigere ved en svampeinfektion (specielt voldsomt om natten). Hvis kønslæber og slimhinder er hævede og hvis der er udtalt rødme og brændende fornemmelser ved skedeåbningen, er det ligeledes tegn på en svampeinfektion. Udflåd forekommer også ved alle former for ubalance, men farve og konsistens er meget forskellig. Er udflåddet grynet og hvidt (kan minde om hytteost) og UDEN lugt, er der sandsynligvis tale om en svampeinfektion, der skal behandles med et svampemiddel. Er udflåddet gullig-grønt, tyndt og ildelugtende (fiskeagtig lugt), er der sandsynligvis tale om en bakterieinfektion, som ofte skal behandles af lægen. Øget udflåd uden lugt og tynd konsistens tyder på almindelig ubalance, der med fordel kan behandles med kapsler eller gel med mælkesyre og/eller mælkesyrebakterie.

Venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge  

Sidst opdateret: 12.07.2016

Seneste brevkassesvar om Sund teenager

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce