Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Lysbehandling til vinterdepression?

Spørgsmål:

Jeg har hørt at vinterdepression undertiden kan lettes ved lysbehandling. Hvilke pærer, lysstofrør el.lign. kan anvendes? Kan man behandle selv og hvor kan disse lyskilder evt. købes? Med venlig hilsen AK.

Svar:

Det er rigtigt. Lad os se systematisk på sagen:

Lyskilde : Der efterlignes almindeligt dagslys, dog således at de violette stråler filtreres fra.

Behandlingsprogram : Her på afdelingen låner patienterne lampen med hjem i 14 dage. I den periode skal de sidde foran lampen 2 timer hver morgen ved en lysstyrke på 2500 Lux, i 1 time ved en lysstyrke på 5000 Lux eller 20 - 30 min ved. 10.000 Lux. Såfremt der er effekt af behandlingerne vil den være indtrådt i løbet af den periode. Ca. 70 % af personer der opfylder kriterierne for vinterdepression (starter efterår, humøret bliver dårligt, energien nedsat, søvnen øget, appetitten øget spec. med trang til søde sager) bedres af denne behandling. For de fleste holder bedringen sig resten af vinteren.

Selvbehandling : Det vil være muligt at behandle sig selv med disse lamper. Jeg vil dog foreslå, at man taler med egen læge om det, inden man begynder. Dette for at udelukke at det ikke drejer sig om andre tilstande, hvor lysterapi ikke hjælper : f.eks. andre depressioner med større selvmordsfare eller tilstande med nedsat stofskifte.

Lamper: Der er en del forskellige lamper og lysskærme på markedet. Nogle bliver markedsført under navne som energy lamp eller wake-up light. Disse lamper har typisk ikke den lysintensitet, der skal til, for at man har den antidepressive effekt. Lampen skal gerne levere en lysstyrke på 10.000 lux, og det står på æsken, som lampen er i, om den leverer denne styrke. Hos en del isenkræmmere kan man finde en lampe fra Phillips under modelbetegnelsen HF3310/01. Denne lampe har en styrke på de 10.000 lux og koster typisk mellem 1500-2000 kroner. Jeg har oktober 2011 været hos punkt1 og hos Matas, som ikke længere forhandlede den slags lamper, men jeg fandt i stedet lampen hos en uafhængig isenkræmmer. Man sidder så foran lampen, ganske tæt, da effekten aftager, jo længere væk man er fra lyskilden. Da lyset faktisk er ret skarpt, kan man få lidt ondt i øjnene eller ondt i hovedet. Det er dog typisk kun ganske kortvarige gener, der hurtigt forsvinder, når man er færdig med at sidde foran lyskilden. Vil man have den antidepressive effekt, så skal man sidde foran lampen dagligt, en halv time i ny og næ giver ingen effekt.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 24.10.2011
Annonce