Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har leverbetændelse og savner information!

Spørgsmål:

Jeg er en mand på 26, der har hepatitis C, og den er indkapslet. Ved sidste kontrol var levertallene normale.

Hvor stor er risikoen for at overføre sygdommen seksuelt? Er der nogen risiko den dag jeg vil have børn? Er der nogen mulighed for at fjerne sygdommen helt? Er der noget jeg skal være specielt opmærksom på?

Svar:

Hepatitis C er en virusleverbetændelse. Der eksisterer ligeledes en leverbetændelse, der hedder hepatitis A og hepatitis B. Hepatitis C overføres langt overvejende med blod og blodprodukter.

  1. Der er kun meget ringe sandsynlighed for at hepatitis C kan overføres seksuelt og man tilråder derfor ikke brug af kondom i faste parforhold. Ubeskyttet sex i perioder med menstruationsblødning eller i forbindelse med herpes i udbrud må dog frarådes.

  2. Som mand vil der ikke være risiko for at overføre sygdommen til dit barn. Der er beskrevet smitte af hepatitis C fra mor og til barn. Det forekommer heldigvis relativt sjælden.

  3. De fleste patienter får hepatitis C uden at få symptomer på en akut leverbetændelse. Hepatitis C opdages derfor hos mange patienter ved et tilfælde, f.eks. i forbindelse med en rutinemæssig kontrol af leverprøver. Det primære problem i forbindelse med hepatitis C er en ikke ubetydelig risiko for at udvikle en kronisk betændelsestilstand i leveren. Over mange år kan den kroniske betændelsestilstand hos en del patienter udvikle sig videre til skrumpelever. Hepatitis C kan behandles med antivirale midler (lægemidler der kan fjerne virus), som Interferon eventuelt i en kombination med et andet præparat, der hedder Ribavirin. Imidlertid er det ikke nær alle patienter, der trods behandling med antivirale midler bliver raske (dvs. viruspartiklerne forsvinder fra blodet). 

  4. Det fremgår ikke at din e-mail om du bliver kontrolleret af din egen læge eller sygehusafdeling. Man vil sædvanligvis tilråde en jævnlig kontrol af blodprøver til belysning af leverens funktion. Du bør om muligt reducere alkoholindtagelsen mest muligt.

Jens Kjeldsen, 1. Reservelæge, PhD.

Sidst opdateret: 27.06.2000
Annonce