Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan smitter kondylomer?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor,

Jeg er interesseret i at høre hvordan kondylomer smitter. Jeg er blevet kontaktet af en ex-kæreste som har fået kondylomer. Vi havde ubeskyttet sex sidst for ca. 1 år siden. Han mener, at det må være mig, der har smittet ham.

Jeg har dog ikke fået konstanteret kondylomer siden sidste gang for 15 år siden, fik for 6 år siden et keglesnit for celleforandringer og får derfor også regelmæssige checks for dette.

Kan det virkelig være mig der har smittet, skal kondylomer ikke være i udbrud/aktiv virus for at man kan smitte?

Kort sagt... hvordan smitter man andre med Kondylomer?

Venlig Hilsen Helle

Svar:

Kære Helle,

At udrydde kondylomer 100% er meget meget svært. Specielt hos kvinder kan det være svært at se, hvor normal hud starter og kondylomer begynder, og så er en del kondylomer så små, at man ikke kan se dem med det blotte øje, såkaldte subkliniske vorter. Og selv om de er næsten usynlige kan kondylomerne sagtens smitte.

Kondylomer smitter ved kontakt til det område hvor infektionen sidder, altså typisk hud-til-hud kontakt. Man smitter typisk ved seksuel omgang.

Man kan overføre kønsvorter til sine fingre ved for eksempel at vaske sine kønsdele eller onanere, spædbørn kan blive smittede i fødselsvejen osv.

Efterhånden er barbering af kønsbehåring jo blevet meget udbredt, og barbering af et område med kønsvorter er virkelig noget, der kan sprede kønsvorterne til de omliggende hudområder. Fra man er smittet, til man selv får kondylomer, går der som regel omkring 3 til 6 måneder. Men der er beretninger om, at det har taget fra flere måneder

til flere år før de er dukket op.

Kondylomer er MEGET almindelige i befolkningen, i nogle undersøgelser er angivet at op mod 3/4 af voksenbefolkningen på et eller andet tidspunkt har været udsat for smitte.

Så om du har smittet din tidligere kæreste, kan jeg ikke svare direkte af- eller bekræftende på. Specielt fordi jeg ikke kender noget til hans seksuelle partnere indenfor det sidste års tid.

Svaret må blive: det kan du muligvis godt, men det er mere sandsyndligt, at han er blevet smittet af en anden person.

Hvis din eks-kæreste ikke er blevet behandlet skal han sørge for at blive det!

Mvh

Flemming Andersen,

læge

Sidst opdateret: 15.10.2003
Annonce