Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Prævention

Afbrudt samleje

Afbrudt samleje er en metode, som man bruger for at undgå graviditet. Læs mere her.


Opdateret: 6. November 2023

Fakta om afbrudt samleje

  • Afbrudt samleje er en metode, hvor penis trækkes ud af vagina inden udløsning, så kvinden ikke bliver gravid
  • Metoden er usikker, og den anbefales derfor ikke, hvis man vil undgå graviditet
  • Præsperm og pludselig sædafgang er to blandt flere faktorer, der gør, at metoden er usikker

Hvad er afbrudt samleje?

Ved afbrudt samleje trækker manden sin penis ud af kvindens vagina, før han får udløsning. Det gør, at sæden ikke kommer ind i kvindens livmoder, så man undgår graviditet.

Hvordan opstår graviditet?

Ved en sædudløsning i vagina, kan sædcellerne, vha. deres haler, bevæge sig op gennem livmoderhalsen til livmoderen og videre til æggelederen, hvor befrugtningen af ægget normalt finder sted.

Dette æg frigøres automatisk fra en af kvindens æggestokke cirka midt i hendes menstruationscyklus (kaldet ægløsning), og ægget bevæger sig efterfølgende ned gennem æggelederen til livmoderen. Ægget kan kun overleve i et par dage, medmindre det bliver befrugtet af en sædcelle i mellemtiden.

Ægget bevæger sig altså ned ad og sædcellerne opad for at mødes, og ægget bliver befrugtet af sædcellen. På denne måde opstår en graviditet.

Graviditet

Foto: IStock

Kan man blive gravid af afbrudt samleje?

Det korte svar er ja: Man kan godt blive gravid, selvom man benytter sig af metoden afbrudt samleje.I gennemsnit tyder forskning på, at cirka 20 procent af par, der kun benytter sig af afbrudt samleje, vil blive gravide på et tidspunkt.

Succesraten afhænger af flere faktorer, bl.a. om parret afholder sig fra samleje i de perioder, hvor kvinden har ægløsning, hvilket man aldrig kan vide med 100 procent sikkerhed. At afholde sig fra samleje ved ægløsning, kaldes også "sikre perioder", men er altså aldrig helt sikre.

Sikre perioder

En måde at undgå graviditet på, er ved ikke at have samleje, når kvinden har ægløsning, da der så ikke er noget æg, som kan befrugtes. Kvinden kan kun blive gravid, når hun har ægløsning.

Ægløsningen finder typisk sted midt mellem to menstruationer. Da en menstruationscyklus kan variere, kan tidspunktet for ægløsning også variere. Man skal afholde sig fra samleje op til en uge før ægløsning og 2-3 dage efter.

Det er dog en usikker metode at undgå graviditet på, men kan altså kombineres med afbrudt samleje.

Det har desuden betydning, hvor fertile manden og kvinden er.Der er to andre årsager til den store usikkerhed ved metoden:

1. Præsperm og sædceller

Ved samleje vil mænd normalt frigive en væske kaldet præsperm, som består af kirtelvæske, der ikke i sig selv indeholder sædceller. Undersøgelser viser dog, at præspermen indeholder levende sædceller i 17-37 procent af tilfældene.

Der er to forskellige forklaringer på, hvorfor dette er tilfældet:

  • Sædceller kan frigives fra testiklerne uden udløsning, og kan dermed optages i præspermen.

  • Sædceller kan overleve i mandens urinrør efter en tidligere udløsning, og derved blive optaget i præspermen.

Det er blevet påvist, at sædceller kan overleve i 4-6 dage udenfor testiklerne. Dette medførte en myte om, at man kunne undgå sædceller i præspermen, hvis man havde skyllet gamle sædceller ud af urinrøret, ved at urinere før et samleje.

Nyere forskning har modbevist dette, men det kan sandsynligvis mindske risikoen for, at der er sædceller i præsoermen. Der er endnu ingen studier, der specifikt har undersøgt, om mænd som ikke har haft udløsning i over 6 dage, stadig kan have sædceller i deres præsperm.

2. Pludselig sædafgang

Afbrudt samleje kan også være usikker, fordi manden ikke altid kan mærke, at udløsningen er på vej. Derfor vil nogen mænd opleve at de får udløsning, mens penis er i vagina, selvom det ikke var intentionen.

Hvad bør man vide om afbrudt samleje?

Afbrudt samleje anbefales ikke, hvis man vil undgå at blive gravid, og bør derfor kun bruges af kvinden, hvis en potentiel graviditet er acceptabel for hende.Hvis man alligevel ønsker at gøre brug af metoden, bør man være bevidst om:

  • at afbrudt samleje ikke beskytter mod sexsygdomme, da disse kan overføres, så snart der er hudkontakt mellem penis og vagina

  • at andre former for prævention (såsom p-piller og spiral) er langt mere sikre, og at et kondom beskytter både mod graviditet og kønssygdomme

  • at nødprævention kan bruges, hvis man er usikker på, om samlejet blev afbrudt i tide. Pillen skal helst skal tages indenfor 12 timer og maksimalt 72 timer efter samlejet

  • at nogen oplever, at det kan være sværere at give sig hen til samlejet, når noget af ens opmærksomhed er fokuseret på at holde udløsningen tilbage og sørge for, at penis trækkes ud i tide


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.