Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kønssygdomme

Fladlus

Fladlus overføres ved intim kropskontakt. De lever først og fremmest i kønsbehåringen, men kan sprede sig til den øvrige kropsbehåring.

Opdateret: 1. August 2022

Fakta om fladlus

  • Fladlus er mindre en hoved- og kropslus, men bredere i kropsformen.
  • Fladlus lever først og fremmest i kønsbehåringen, men kan også findes i den øvrige kropsbehåring.
  • Fladlus smitter primært ved intim kontakt som samleje, men kan i sjældne tilfælde også smitte fra overflade såsom sengetøj eller toiletsæder.
  • Fladlus kan behandles med medicin, der indeholder kontaktgift og/eller med et receptpligtigt lægemiddel.

Hvad er fladlus?

Der findes tre arter af lus, som kan leve på mennesker: hovedlus, fladlus og kropslus. Disse tre arter kan kun leve på mennesker, og har sandsynligvis fulgt menneskeslægten igennem tusindvis af år.Fladlus er mindre (ca. 2 mm.) og mere bred i kropsformen end hoved- og kropslus. De lever først og fremmest i kønsbehåringen, men kan sprede sig til den øvrige kropsbehåring på mave, ryg, ben og i armhuler samt skæg, øjenbryn og øjenvipper. Æggene klistres fast til kropsbehåringen.Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er symptomerne på fladlus?

Symptomer på fladlus er som regel kløe, men der kan også opstå karakteristiske blå pletter på op til tre millimeter omkring de steder, hvor fladlusen har suget blod. Fladlus kan ikke overføre sygdomme.

Hvordan smitter fladlus?

Fladlus lever hele deres liv på mennesker, og smitte sker først og fremmest ved intim kropskontakt som samleje. Fladlus, der kradses af, kan overleve i nogle få timer i omgivelserne. Så smitte fra kontakt med sengetøj, beklædning eller toiletsæder, der for nyligt har været benyttet af en person med fladlus, kan ikke helt udelukkes. Fladlus er blevet mindre hyppige i takt med, at intimbarbering er blevet mere udbredt.Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan behandler man fladlus?

Fladlus kan behandles med et lægemiddel, der kan fås i håndkøb. Midlet er en creme der indeholder kontaktgift. Cremen påføres kønsbehåring og anden kropsbehåring og sidder i otte timer, hvorefter det vaskes af. Behandlingen gentages efter otte dage. Øjenvipper må ikke behandles med midlet. Gravide og ammende bør kontakte lægen inden behandling.Ved fladlus på øjenvipper anvendes en øjensalve som kan købes i håndkøb på apoteket og skal påsmøres to gange dagligt i otte dage.Behandling med et mere effektiv middel er receptpligtig og ordineres af speciallæge/hospital.

Kan man forebygge fladlus?

Det er ikke meget, man kan gøre forebyggende, hvis man er sammen med en, som er smittet. For at minimere smittespredning er det derfor meget vigtigt, at eventuelle sexpartnere informeres, undersøges og behandles, da smitten især kan spredes andre steder på kroppen, hvor der er hår (fx. øjenvipper, øjenbryn, skæg, armhuler, bryst og ben).

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.