Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg periodevist hvide pletter på tungen?

Spørgsmål:

Jeg har med jævne mellemrum oplevet, at punkter på tungen hæver og bliver hvide. Normalt går det væk efter en periode (1 uge) - er det normalt, og hvad er det?  

I øjeblikket har jeg en 4-5 punkter bagerst på tungen.

Svar:

Der er flere muligheder:

Af og til kan overfladebeklædningen (epitelet) på tungeryggen forsvinde og efterlade uregelmæssige, hvide pletter, som typisk kan flytte rundt på sig. Da det minder lidt om et landkort, taler man om "geografisk tunge". Det er ganske ufarligt og kræver ingen behandling. Af og til kan det svide lidt ved indtagelse af varm og krydret mad.

En anden mulighed er tilstopning af udførselsgangen fra de små spytkirtler, som sidder overalt på tungen. Der ses en lille hvid prop på overfladen. Hævelsen skyldes, at spyttet ikke kan komme ud. Tilstanden er ligeledes ganske ufarlig. Man kan børste tungeryggen med en stiv børste et par gange om dagen, det plejer at hjælpe.

Jens Kølsen Petersen

Lektor, specialtandlæge, M.S.

Sidst opdateret: 13.06.2000
Annonce