Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Urindryp hos kvinder. Er det nu også urin?

Spørgsmål:

Jeg har et problem med urindryp. Jeg vel tro mængden svarer til omkring 5-10 dryp om dagen, men det er altså nok til, at det giver lugtegener og det gør mig genert, når jeg er sammen med min kæreste. Jeg har prøvet at blive siddende et ekstra stykke tid efter vandladning, samt sørge for at jeg er tørret ordentligt, men dette hjælper ikke. Jeg havde for nylig svamp i skeden og blev i den forbindelse undersøgt for kønssygdommen clamydia, der var ingen spor. Jeg har set på jeres svar til andre med lignende problem, men de er alle mænd, hvad kan man som kvinde gøre for at stoppe disse dryps?

Svar:

Det er rigtigt, at vi oftest skriver om (lidt ældre) mænds

vandladningsproblemer, herunder om såkaldt "efterdryp". Denne klage kommer sjældent fra kvinder, men ellers har kvinder generelt langt flere vandladningsklager end mænd. F.eks. regner man det næsten for normalt, at en kvinde får et par tilfælde af blærebetændelse. Man giver så behandling uden

at lave yderligere undersøgelser. Når/hvis en mand får en blærebetændelse, anser man det for så usædvanligt, at man straks laver en undersøgelse af både nyrer og urinblære

Der er også foretaget en del spørgeskema-undersøgelser af kvinders vandladningsproblemer, og det er både overraskende og foruroligende, at 10-15% af alle kvinder, der får lov at svare anonymt, siger, at de er mere eller mindre inkontinente, d.v.s. har ufrivillig vandladning. Hos en stor del af disse er det en følge af tidligere fødsler.

Lige præcis dit problem er svært at besvare skriftligt, fordi der er en del ubesvarede spørgsmål. Har du født? Føler du trang til at tisse i forbindelse med dit drypperi? Kommer dryppet kun, når du nyser, hoster eller anstrænger dig? Hvis du svarer "ja" til et af de sidste to spørgsmål, undrer det, at det så kun drejer sig om så lille en mængde urin. Jeg har på fornemmelsen,

at det ikke er urin, du drypper, men at det kan være flåd fra skeden. Det ville efter min mening passe bedre med, at så lille en mængde væske kan give lugtgener. Du nævner jo også selv, at du er blevet behandlet for svamp i skeden. I denne forbindelse skal blot nævnes, at hvis du havde haft clamydia-infektion, ville det ikke have givet netop de symptomer med dryppen af urin.

Jeg synes, at du skal undersøges af enten en gynækolog eller en urolog (specialist i urinvejssyg-domme) med henblik på, om det er urin, du drypper. I forbindelse med en sådan undersøgelse vil man så forhåbentligt også kunne finde en årsag til problemet og dermed kunne foreslå en behandling. Jeg kan således kun ønske dig "god bedring".

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Sidst opdateret: 17.08.2001
Annonce