Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har stadig problemer med hørelsen efter mellemørebetændelse!

Spørgsmål:

Jeg har været ramt af kombineret halsbetændelse/influenza i en periode på 14 dage. I de sidste 7 dage, har infektionen siddet i ørene, og venstre trommehinde har været bristet med efterfølgende udflåd af pus og blod fra mellemøret. Jeg har tidligere haft problemer med over/undertryk i netop venstre øre grundet dårligt fungerende eustatisk rør. Ved tidligere lejligheder er der også forekommet bristning / punktering af trommehinde i venstre øre. Normalt kommer hørelsen på normalt niveau få dage efter bruddet på trommehinden, men denne gang vedbliver hørelsen at være nedsat, selv om infektionen tilsyneladende er ophørt. Kan der være sket varig skade på trommehinden, eller er det bare et spørgsmål om tålmodighed fra min side. Hvis trommehinden evt. er vokset forkert sammen, kan der så gøres noget ved det.

Svar:

En infektion i slimhinden, det være sig i f.eks. bihuler eller i mellemøret, er i virkeligheden en kombination af de skader som bakterier/virus fremkalder og de følger slimhindens immunsystem fremkalder. Førstnævnte kaldes infektion og sidstnævnte inflammation (=katar). Inflammationens varighed er generelt en del længere end selve infektionen, således vil man have hævede slimhinder, som udskiller væske og slim, i nogen tid efter bakterier/virus er døde. Det er netop det der sker i et mellemøre med infektion. Der vil således, efter alle sygdomsfremkaldende bakterier og virus er forsvundet og hullet i trommehinden er vokset sammen, være væske i

mellemøret. Væsken forsvinder i reglen i løbet af dage eller uger. Væske i mellemøret efter en infektion er således et helt almindeligt fænomen. De fleste kender fænomenet hos børn og ved, at man i tilfælde af længere varighed ofte behandler det med dræn i trommehinden. Hos voksne kan man, når

forløbet trækker ud, fremskynde normaliseringen ved at få paracenteret (punkteret) trommehinden hos en øre-næse-halslæge. Herved normaliseres hørelsen med det samme.

Mikkel Holmelund

Øre-næse-halslæge

Sidst opdateret: 26.02.2001
Annonce