Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Vejer min datter for meget?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Min datter er 7 år, vejer 30 kg. og er 128 cm. høj. Hun er madglad og spiser altid op. Jeg har svært ved at vudere, om hun spiser for meget. Jeg vil lave en lille opremsning af, hvordan hun spiser i løbet af en dag. Hun får 2-3 stk. ristet toast til morgen, til frokost spiser hun 3-4 halve rugbrødsmadder, om eftermiddagen får hun frugt, og til aften spiser hun det halve af en stor voksen portion. Hun spiser grønsager og drikker danskvand. Kun i weekenderne får hun slik og cola light. Jeg synes, at hun er smuk. Jeg kan godt se, at hun er lidt hvalpet, men jeg kan ikke selv se, at hun er alt for overvægtig.Min mand er overvægtig, men var det ikke som barn. Jeg er selv lille og spinkel, men har tendens til topmave.

Hvad mener I? spiser hun for meget og vejer hun for meget?

Min egen læge mener hun er for tyk, men han er også meget fedmefikseret, synes jeg.

Med venlig hilsen C

Svar:

Kære C,

Det er vanskeligt at give et sikkert svar, men jeg er tilbøjelig til at give din læge ret. Din datter på 7 år har et kropsmasseindex (BMI) på 18,3, og ifølge vækstkurverne vil hun som 18-årig pige have et BMI på 27-28, hvilket er klart for meget. Men forudsætningen er, at hun fortsætter med at have samme mængde sul på kroppen, og man ved ikke hvordan hun udvikler sig.

Da du er slank og din mand er overvægtig, kunne noget tyde på, at hun måske ligner din mand mht. tilbøjelighed til fedme. Måske skulle du skifte toasten ud med grovt rugbrød eller havregryn om morgenen, og måske skulle hun være mere fysisk aktiv? Cykler, løber eller træner hun? Over for dette skal man afveje, om man skal pådutte hende, at hun vejer for meget, hvis hun ellers ser godt ud og selv er tilfreds med sit udseende.

Med venlig hilsen

Arne Astrup

Læge og ernæringsekspert

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce