Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har store smerter under samleje og bliver ikke tilstrækkelig våd.

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i et stykke tid haft et kæmpe problem, når min kæreste og jeg skal dyrke sex. Det gør sindsygt ondt både ved indtrængelsen og under hele samlejet, så meget at det bringer tårene frem. Jeg har helt mistet lysten til sex, fordi jeg ved, det kommer til at gøre ondt. Det er ikke altid, at samlejet bliver fuldført på grund af mine smerter. Jeg kan ikke rigtig tænde, på noget af det vi gør, og bliver ikke rigtig våd. Jeg ved ikke, om det kan være derfor, at det så gør ondt. Jeg er utrolig bange for at få foretaget en gynækologisk undersøgelse, men jeg er også bange for, at der er noget galt med mit underliv, som kunne føre til, at jeg ikke ville være istand til at få børn.

Med venlig hilsen S

Svar

Kære S

Du fortæller, at du er en ung, slank kvinde. Du bruger p-piller og har en fast kæreste. I et stykke tid har du haft et kæmpe problem, fordi det gør sindssygt ondt ved samleje både ved indtrængning og under samlejet. Du er bange for en underlivsundersøgelse og tænker med uro på, om der kan blive problemer med at få børn. Du fortæller ikke, om det "altid" har været sådan. Men jeg går ud fra, at det er tilfældet? Det er i hvert fald udgangspunktet for mit svar.

Det er selvfølgelig ingen større trøst at få at vide, at mange andre har det som jer. Den store angst for smerten sætter sig mere og mere fast i jer begge to. Blot tanken om sex kan nok få det hele til at trække sig sammen i dig. Man kan godt kalde det en form for en "ond cirkel", hvor blot tanken om sidste gang er tilstrækkelig til at ødelægge næste gang. Din selvtillid og tro på, at det vil kunne lykkes, nærmer sig nulpunktet. Jeg tvivler på, at "det vil gå over af sig selv". Derfor skal der sættes ind for at bryde den onde cirkel. Måske har du prøvet underlivsundersøgelse tidligere? Hvis ikke, bliver du nok nødt til at starte netop dér. Tal med din læge om din angst. Sammen vil I kunne finde ud af, hvordan det kan klares med den undersøgelse. Selv om det ikke er sandsynligt, at der er noget i vejen, skal du have klar besked på, at dit underliv er i orden.

Hvis undersøgelsen viser, at du er stram i skedeindgangen, kan det skyldes, at mødomshinden (en slimhindefold, som normalt mere eller mindre dækker adgangen til skeden hos kvinden, som ikke har haft samleje) er ubrudt og i vejen ved forsøg på at komme ind. Åbningen kan være så snæver, at ikke en gang en fingerspids kan komme igennem, uden det gør ondt. I de fleste tilfælde lykkes det at komme igennem. Så brister mødomshinden, og så vil det kortvarigt bløde lidt fra slimhinden i skedeindgangen. Men det heler hurtigt op, og så er problemet løst.

Hvis din mødomshinde ikke er brudt, kan lægen klare problemet for dig, ved med et par små klip i slimhinden under lokalbedøvelse at lette adgangen til skeden. Så kan du have samleje helt uden mekanisk besvær. Men hvad enten årsagen til dine smerter er et mekanisk problem, eller du simpelthen uvilkårligt og konstant kniber sammen i bækkenbundens muskler, er resultatet det samme. Det er umuligt at komme ind i skeden. Denne uhensigtsmæssige nærmest reflektoriske sammenkniben, som du bestemt ikke kan gøre for eller ønsker, skal du lære at kende og forstå. For det er vejen til at lære, hvordan du kan styre musklerne og give slip.

Inden du går til lægen, vil jeg dog anbefale, at du prøver at hjælpe dig selv og lære dit underliv at kende.Tag et spejl og find eventuelt en lampe eller lygte, så du kan få godt lys, når du nu skal se på dig selv forneden. Find ud af, hvordan du mest bekvemt kan få overblik. Enten halvt siddende, halvt liggende med knæene ude til siderne eller måske på hug med spejlet mellem fødderne. Med to fingre holder du til siden i kønslæberne og har nu overblik over skridtet, hvor klitoris måske kan ses fortil. Bagved ses en lille åbning til urinrøret og lige bagved dette begynder indgangen til skeden, hvor du hele vejen rundt kan se slimhindefolden (mødomshinden) eller resterne af den. Normalt er skedeindgangen lukket, men når du holder til side, åbner den sig. Bag skedeindgangen kommer mellemkødet og til sidst åbningen til endetarmen. Når du er fortrolig med det, du ser, fører du en finger fra den anden hånd ind i skeden. Det er ikke farligt og gør nok ikke ondt. Så prøver du med to fingre. Hvis du kan det uden smerte og uden at knibe sammen er alt i orden.

Prøv så at lade din kæreste gøre det samme med at holde til side og føre først én og så to fingre ind i din skede. I har nemlig begge to brug for at opleve, at det kan gøres, uden at det gør ondt på dig. Er I nået så langt, er tiden inde til, at I igen prøver på samleje. Men giv jer god tid. Det skal være på et tidspunkt, hvor I begge to har lyst. Sørg for at være helt uforstyrrede. Du skal tage initiativet. I skal kæle længe og inderligt, og I må ikke gøre nogen forsøg på samleje, før du er tilstrækkeligt våd. Hvis det ikke kommer af sig selv, så brug lidt glidecreme, olie eller blot lidt spyt. Det er også dig, der bestemmer, hvordan I skal ligge - eller måske bedre, at du sætter dig over ham. Så kan du selv dirigere, hvordan, hvor meget og hvor længe, du kan klare det.

Fortvivl ikke, hvis det ikke lige går efter "bogen" første gang, men glæd jer over hvert lille fremskridt I mærker, der sker fra gang til gang. Lige pludselig, så er den der bare. Der findes kvinder, som har meget svært ved at afspænde bækkenets muskler. Det kan de ikke gøre for. Men alle kan lære det. Det er heller ikke alle, der kan cykle, første gang de prøver. Men efterhånden lærer de at slappe af - og så går det bare derud af - også uden at holde på styret! Er du i den situation, at måske blot tanken om indtrængning er nok til, at dit underliv knuger sig sammen, er det muligt at du skal have professionel hjælp til at lære at styre disse funktioner. Men selvfølgelig kan det lade sig gøre. Også du får både et godt og afslappet seksualliv og, når den tid kommer masser af børn!

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 25.01.2007
Annonce