Annonce

Har jeg en fødselsdepression?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik den skønneste datter i april sidste år, og alt gik fint, og jeg var så lykkelig. Cirka 2 mdr. efter, skete der en masse dårlige ting i mit liv, problemer med min forretning og jeg blev meget ked af, at jeg nok blev nødt til at aflevere min datter, meget tidligere, end jeg havde regnet med. Problemer med min bror, og svigermor.

Det jeg så blev rigtig, forskrækket over var så, at jeg fik de her tænker om, at jeg kunne gøre min dejlige datter fortræd, tabe hende, kvæle hende, når hun smilede sødt til mig,osv. Det begyndte ca. 3 uger efter, alt det kedelige i mit liv skete. Jeg blev meget bange, for om jeg havde fået en fødselsdepression og snakkede med min mor, og mand om det, de prøvede at berolige mig med, at jeg ikke fejlede noget. Jeg startede til psykolog, og hun sagde til mig, at jeg ikke havde en fødselsdepresion, jeg har efter dette solgt min forretning, for at være 100% mor, men jeg har desværre de her tænker stadigvæk, og det er hammrende ubehageligt, og jeg er begyndt at bebrejde mig selv for det. Jeg tænker, at jeg ikke er en god nok mor. Det er nu ca. 9 mdr. siden det startede.

Jeg vil nu høre, om det er en fødselsdepression, om de tanker går væk af sig selv, eller hvad jeg kan gøre. Jeg vil helst ikke på medicin, og fik også en recept på lykkepiller af min læge, som jeg har smidt ud, da han også sagde, at det vil gå over af sig selv. Håber meget at høre fra jer.

Svar

Kære spørger,

Du gør dig mange relevante tanker. Du skriver, at du er bange for at have en fødselsdepression og beskriver derudover tvangstanker, som er opstået efter, at du har født. Du har været hos såvel psykolog som din praktiserende læge, uden at det har bragt dig den store lindring. Din praktiserende læge har udstedt en recept på "lykkepiller" - en recept som du imidlertid ikke har indløst.

Perioden efter en fødsel er en tid, hvor risikoen for at udvikle depression er højere end ellers. Udfra dit spørgsmål bliver jeg imidlertid lidt i tvivl om, du faktisk føler dig trist og er ked af det. Andre symptomer på depression er nedsat koncentrationsevne, manglende hukommelse, nedsat energi, har nemt ved at komme til at græde, påvirket appetit og søvn. Det er kendt, at depression ofte ledsages af angst og OCD. OCD beskriver tvangstanker og tvangshandlinger og netop de tanker du fortæller, at du har om at komme til at kvæle eller tabe barnet eller på anden måde gøre det fortræd, ja, de lyder som ret karakteristiske tvangstanker hos en nybagt mor.

For at komme sagen lidt nærmere, synes jeg, at du skal bede din praktiserende læge om en henvisning til en speciallæge i psykiatri, for at denne kan hjælpe dig med at afgøre, om du faktisk har en fødselsdepression eller ej. Hvis du har en fødselsdepression, er det nok sandsynligt, at psykiateren vil tilråde en medicinsk behandling med antidepressiv medicin (altså typisk "lykkepiller"). Der findes flere præparater som også ammende kvinder kan tage uden at det giver problemer for barnet.

Ofte går det sådan, at når så depressionen aftager, ja, så aftager også angst og OCD. Endvidere er det vist i videnskabelige undersøgelser, at flere antidepressive præparater i sig selv har en effekt overfor OCD, så du har faktisk meget at vinde ved at komme i medicinsk behandling. Desværre kan der være lidt ventetid på en konsultation hos psykiatere. Ventetiden kan du jo så bruge til at spekulere over, om du har flere af de ovenfor nævnte depressive symptomer. Du kan også læse bøgerne "Lykketyvene" og "Trange rum og åbne pladser". Førstnævnte handler primært om depression og sidstnævnte om angst, panik og fobier. Forfatterne til begge er norske Torkil Berge og Arne Repål.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 20.04.2024
Annonce