Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kommer jeg ud af mit alkoholmisbrug?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik en depression oktober 2006 og forsøgte at begå selvmord, hvorefter jeg fik Paroxetin, men de hjalp ikke. Jeg fik det dårligt igen i marts, hvor jeg tog over 120 piller og kom på intensiv. Jeg har så fået Arintapin, men synes heller ikke de hjælper på mig.

Jeg har også alkoholproblem. Jeg har drukket meget altid, men det tog til i oktober. Jeg prøver nu at stoppe men det er så svært. På sygehuset fik jeg Fenemal, da jeg kom hjem gik jeg på misbrugercentret, hvor jeg så fik Risolid og hos min læge fik jeg Alopam og Oxapax, men får ikke mere nu. Jeg går til samtaler hver uge hos en alkoholkonsulent og er startet hos pyskolog igennem rådgivningscentret.

Jeg vil gerne på Antabus igen, men jeg kan ikke få noget imod mine abstinenser og så kan jeg ikke holde det ud. Jeg får også uro, ryster, mine tanker kredser kun om alkohol, har så stor trang, vågner om natten badet i sved - og alt dette kan jeg ikke holde ud! Lysten til den dejlige kolde øl er der jo næsten konstant! Der kan godt gå et par dage uden alkohol, men så kommer trangen til øl med 180 i timen. Hvordan får jeg mit liv tilbage? Skal jeg starte på antabus? Og kan jeg få noget mod abstinenserne?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du skriver, at du har været deprimeret og forsøgt selvmord. Du har været i behandling med forskellige antidepressive medikamenter uden den helt store effekt. Derudover har du et alkoholproblem og har været indlagt til afrusning og behandlet med Fenemal og efter udskrivelse fået først risolid og senere alopam og oxapax mod abstinenser. Du er dog nu ophørt med denne medicin. Endvidere går du til samtaler hos såvel alkoholkonsulent og psykolog.

Du skriver, at du ønsker at genoptage behandling med antabus, men dette kræver jo, at du er tørlagt. Du er bange for at få abstinenser, hvis du skal holde op med at drikke. Du efterlyser medicin mod abstinenser og beskriver en voldsom drikketrang. Du har svært ved at tage dig sammen og undrer dig over, hvad det er, der sker i dit hoved og spørger til, hvordan du får dit gamle liv tilbage. Når patienter indlægges til afrusning er det helt normalt, at man behandler med Fenemal som er, hvad man kalder et barbiturat, altså en slags bedøvelsesmiddel. Fenemal har en udmærket effekt overfor alkoholabstinenser. Til patienter der skal have ambulant behandling (altså efter udskrivelse) anvendes typisk risolid, ganske som i dit tilfælde. Såvel Risolid, Alopam og Oxazepam er benzodiazepiner, altså stesolid-lignende produkter, og har også effekt overfor alkohol-abstinenser. Man bør ikke behandle med disse benzodiazepiner i længere tid, da de er afhængighedsskabende, og specielt til patienter som dig, der jo har en tendens til afhængighed, bør lægen være restriktiv med at udskrive den slags medicin.

Ud fra din beskrivelse mener jeg helt klart, at du bør starte på Antabus. Du kunne evt spørge på misbrugscentret, om du kunne få nogle enkelte risolid-tabletter til at kupere de abstinenser, som evt. optræder i dagene efter, at du er startet på antabus. Du beskriver en voldsom drikketrang: denne trang, der på engelsk hedder "craving" kan i visse tilfælde behandles med medikamentet Campral, men du skal vide, at Campral skal tages 3 gange dagligt (og dermed kræver en god disciplin) og koster ca. 300 kr. for 14 dages behandling. Enkelte undersøgelser har vist effekt af citalopram overfor alkoholikere, stoffet citalopram anvendes ellers primært til depressionspatienter.

Det er ret afgørende at du kommer ud af dit misbrug, både fordi det er usundt at være alkoholiker, men bestemt også fordi for meget alkohol trykket humøret. Endvidere er det næsten umuligt at diagnosticere en eventuel depression hos en patient der drikker for meget. Det betyder, at du skal ud af alkoholmisbruget, evt. med hjælp af lidt risolid til abstinenserne, starte på antabus som du skal tage i lang tid fremover, diskutere muligheden for behandling med Campral med den behandlingsansvarlige læge for at forblive tørlagt. Når du har været tørlagt i 4-6 uger kan du opsøge lægen, som så kan hjælpe med at finde ud af hvorvidt du har en behandlingskrævende depression eller ej. På denne måde skal det nok lykkes dig at få dit liv tilbage.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 21.06.2007
Annonce