Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har hævede lymfekirtler, hvad kan det være?

Spørgsmål

kære Netdoktor

Jeg er en ung pige på 24 år som altid ha været alm sund og rask. Men maj måned sidste år fik jeg meget hævede lymfekirtler på halsen og feber der lå mellem 39,9 - 41.5 og rigtig rigtig syg med svedeture om natten. Jeg blev indlagt og der blev taget en biopsi. En 1½ uge senere var det gået væk igen af sig selv og biopsien viste ingenting. Jeg har siden haft 6 tilfælde ca hver 1½ mdr. som er stort set helt magen til og været ind og ud af flere forskellige sygehuse. Yderligere fået opereret 2 glandler ud som heller ingenting har vist. Altså er der ingen der ved hvad jeg fejler, men farlige sygdomme som feks lymfekræft, tuberkulose og HIV er blevet udelukket op til flere gange og det er jo dejligt men stadigvæk hårdt psykisk ikke at vide hvad man fejler. Har du evt et bud på hvad dette ubehagelige sygdomsbillede kunne være?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det er da påfaldende at du så hyppigt har disse symptomer. Det lyder som om du er grundigt undersøgt, og det mest oplagte syntes at være det som hedder reaktiv lymfadenit, som på godt dansk betyder hævet lymfeknude som reaktion på ”noget”. De 2 væsentligste årsager til hævede kirtler er infektion og malignitet, altså kræftsygdomme.

Ved infektionssygdomme kan man undersøge for de typer som hyppigst giver hævede kirtler, eks. kyssesyge. Det er dog langt fra sikkert man finder årsagen. Det ses ikke så sjældent, særligt ved øvre luftvejsinfektioner, at der kommer en ikke ubetydelig hævelse af kirtlerne. Dette er et fredeligt og ufarligt tegn på at kroppen ”arbejder”.

Ved malign sygdom, ser man også de symptomer du beskriver, nemlig feber og nattesved ledsaget af hævede kirtler. Det er ganske væsentligt at få sikret sig en af disse kirtler til undersøgelse, da forklaringen oftest kan findes umiddelbart. Herudover gøres en lang række andre undersøgelser for at sikre sig at der ikke er tegn til kræft. I dit tilfælde lyder det som om, med dine talrige indlæggelser, at du er grundigt undersøgt med alle relevante prøver. Når mistanken om malign sygdom er udelukket, vil det mest sandsynlige – hos en ellers rask og ung patient – være en reaktiv lymfadenit på baggrund af infektion.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 08.04.2008
Annonce