Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad sker det når man stopper med antidepressiv medicin?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver fordi det er rart at man på jeres hjemmeside kan læse om de forskellig former for medicin og bivirkninger, ved indtagelse af medicinen. Hvad jeg mangler er bivirkninger eller reaktioner der kommer når man nedtrapper medicinen og de bivirkninger der kommer når kroppen ikke får medicinen mere. Jeg er lige holdt op med at tage cipralex efter have taget det i ca. 5 år, jeg har i de 5 år fået 10 mg cipralex hver dag, har i måned så taget 5 mg cipralex og tager nu ingen cipralex.

Jeg ved at det måske at jeg har nedtrappet hurtigt, men det har været i samråd med min læge og den psykoterapeut jeg går hos. Jeg har nu været uden medicin i 3 uger. Den første uge var jeg meget stresset og noget hysterisk, den anden uge var jeg mere rolig, i tredje uge var jeg noget manisk og her i fjerde uge er jeg knapt så uligevægtig, men meget træt. I disse uger har jeg taget baldrianpiller, for at tage uroen. Det jeg mangler er at man er meget gode til at oplyse rundt omkring, hvordan medicinen virker og hvad der sker når man stopper.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du spørger til, hvad der sker, når man holder op med at tage antidepressiv medicin - her cipralex. Du har haft nogle symptomer efter at være udtrappet af medicinen. Jeg noterer mig, at dette er foregået i samråd med din læge og en psykoterapeut. Jeg vil først nævne, at ændringer, opstart eller udtrapning af medicin udelukkende bør foregå i samråd med en læge og ikke en psykoterapeut, medmindre denne har en medicinsk embedseksamen.

Det du har oplevet, betegnes normalt som seponeringssymptomer. Altså symptomer der optræder, når man seponerer (læs: ophører med) behandlingen. Seponeringssymptomer er ganske velbeskrevne i såval dansk som international litteratur. De hyppigst forekomne er: kvalme og influenza-lignende symptomer, søvnforstyrrelser, svimmelhed, mareridt, angst, irritabilitet, tristhed. Mindre hyppigt forekommende er konfusion, altså forvirring og ataksi (nedsat evne til at koordinere bevægelser). Seponeringssymptomer kan nok være rigtigt ubehagelige, men er forbigående og ufarlige.

Det ser ud til, at risikoen for seponeringssymptomer er lavere jo langsommere man trapper ud af medicinen, men selvom man går endog meget langsomt til værks, kan man altså opleve ubehag ved dosis-ændringer, både øgning og reduktion. Jeg håber, at du efterhånden er ovre dine seponeringssymptomer og har fundet balancen igen.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 11.08.2008
Annonce