Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor længe om dagen skal jeg motionere, når jeg har KOL?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Da man som jeg har KOL, vil jeg spørge om den bedste motion. Da jeg nemt får åndenød, skal det ikke være løb. Jeg tænker på cykle eller gå, hvad er det mest givende og hvor længe om dagen skal jeg motionere for at få en effekt af det?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Lige præcis hvor lang tid du skal træne, kan jeg ikke sige. Det afhænger af din nuværende lungefunktion og træningstilstand. Jeg har prøvet at kigge lidt på listen over forskellige sygehuses træningsplaner for KOL-patienter, og så vidt jeg kan se, ligger mange af seancerne på omkring en time. I første omgang er tiden heller ikke det vigtigste, men det er vigtigere at komme igang og så gerne træne dagligt. Jeg går ud fra, du ikke ryger, ellers er punkt et: stop rygning. Der er i dag påvist positiv effekt af træning. Mange træningsprogrammer omfatter en kombination af gangtræning, cykling, styrketræning og gymnastik. Dertil kommer træning i åndedrætsteknik og eventuel afslapning. Så dette er vel svaret på dit spørgsmål. Jeg synes, du skal undersøge, om der ikke i din kommune er et tilbud om træning for KOL-patienter. Dette kunne give dig inspiration og eventuelle teknikker til at fortsætte selv.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 18.11.2008
Annonce