Brevkasse

Spørgsmål   Nyrer og urinveje

Spørgsmål: Mikroskopisk blod i urinen - skal jeg være bekymret?

Kære Netdoktor

For godt 11 måneder siden gik jeg til lægen fordi jeg havde en smule svien ved vandladning, samt en lidt flere vandladninger end normalt.

Her blev jeg testet for diverse kønssygdomme som alle var negative. Urintesten (stick) hos lægen viste at jeg ikke havde blærebetændelse, men at jeg havde lidt mikroskopisk blod i min urin (kunne ikke ses) samt spor af protein.

Min læge virkede ikke videre bekymret, men valgte at sende mig til en urinvejspecialist, hvor jeg fik lavet en kikkertundersøgelse af min urinblære (en slange blev ført igennem urinrøret). Specialisten sagde, at alt så fint ud men at han for en sikkerheds skyld ville sende mig til en CT-scanning med kontrast. Resultatet af denne viste at så ud til at være i orden. Således blev mit forløb afsluttet uden man fandt en årsag til at jeg havde mikroskopisk blod i ruinen.

Nu, her godt, 10-11 md. senere fik jeg igen en lille smule svie ved vandladning, ikke som at tisse glasskår, men blot en lille smule svie i spidsen af penis. Lægen mener ikke at jeg skal hele turen igennem med kikkertundersøgelse og CT-scanning igen, da det er et år siden jeg fik det foretaget.

Min urinprøve viser igen mikroskopise røde (mikroskopisk blod)- og hvide blodlegmær. Lægen mente det evt. kunne være en lille rift ved urinrøret, men at han nu ville sende min urinprøve til yderligere undersøgelse/dyrkning. Skal jeg være bekymret for at man ved min kikkertundersøgelse og CT-skanningen for lidt under et år siden har overset noget (det tænker jeg ikke), eller skal jeg blot slå det hen og leve med at man ikke kan finde årsagen til at der igen findes mikroskopisk blod i min urin?

Det skal måske lige nævnes, at jeg ellers føler mig forholdsvis sund og rask (kan godt mærke i kroppen at jeg er 44 og ikke 22 længere:-).) Spiser sundt og ryger ikke længere (har aldrig været storryger, men har røget jævnligt, ca. 5-8 cigaratter om dagen siden jeg var 22 år til jeg helt stoppede for et årstid siden).

Venligst en Spørger

Svar:

Kære Spørger

Du er blevet undersøgt ordentlig tidligere, så der er ikke grund til at skulle hele turen igennem igen.

Mikroskopisk blod i urinen er noget man finder hos rigtig mange, hvis man undersøger for det, bl. a. fordi testen er ekstremt følsom og i øvrigt reagerer på en del ting der ikke er blod.

Hvis man har klare symptomer fra urinvejene som du havde sidst bør det undersøges. Hvis man fortsat har mikroskopisk blod i urinen foranlediger det ikke ny undersøgelse.

Hvis du på et tidspunkt får synligt blod i urinen bør du undersøges igen , eller hvis du får tiltagende vandladningsproblemer. Hos nogle patienter skyldes blodet at selve nyrens funktion er forstyrret, så vil det som regel være fulgt af protein i urinen og så skal man ses hos de medicinske nyrelæger (nefrologer).

Og så i øvrigt tillykke med rygestoppet – det er også godt for urinvejene.

Vh

Nanna Franck

Speciallæge i Urologi


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvorfor tisser jeg pludselig i sengen som 40-årig?

2023-02-4 | 15:31

Tilbagevendende blærebetændelser

2021-09-15 | 14:01

Er der INTET jeg kan gøre ved min blærebetændelse?

2021-02-6 | 14:08

Efterdryp efter toiletbesøg - hvad kan det være?

2020-03-20 | 09:08

Mikroskopisk blod i urinen - skal jeg være bekymret?

2020-03-3 | 14:07


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.