OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er min prostata for stor?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg vil gerne vide, hvad erfaringerne siger mht. normalstørrelsen for prostatas volumen for en (ellers) sund og rask mand på 58 år. Jeg fik forleden (vha. en ultralydscanning) målt min Prostata-volumen til WG Vol: 94,98 mL svarende til at mit PSA-tal burde ligge på ca. 11,40 ng. Har fået målt PSA-tallet nogle gange hen over de sidste par år. To urologer havde inden d.o. UL-Scanning uafhængigt af hinanden gættet på, at min Prostata-volumen nok lå på en ca. 50 mL (efter de begge udførte rectal "fingertest"). Alle parter var efterfølgende derfor noget forbavsede over, at min prostata volumen i virkeligheden er næsten dobbelt op ift. det forventede!

Jeg vil derfor gerne vide, om en prostata-volumen på næsten 95 ml ikke er voldsom ift. normalen for en 58 årig ellers sund og rask mand? Prøvede at Google mig til lidt erfaringstal på nettet - men kunne ikke rigtig finde noget. Jeg ved derfor ikke, om I måske kender til lidt ca erfaringstal ang. d.o. eller om I måske ved, hvor man kan finde noget herom? Ellers hører jeg meget gerne et erfarringsmæssigt skud fra hoften ang. mit spørgsmål fra jeres side? Årsagen til mit spørgsmål, er at jeg pt. er lidt nervøs for at mit urinrør måske snart lukker helt til på trods af den iværksatte behandling (0,5 mg Avodart 1 gang/dgl.) af min lidt halvstore prostata! Gad vide, om der mon er en risiko for det? Håber derfor, at I måske kan hjælpe med et godt lille svar på d.o spørgsmål. På forhånd mange tak!

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Indledningsvist må jeg erkende, at jeg ikke ved, hvorfra du har tallet "11,40" som det dit "PSA tal burde ligge på" med en prostatastørrelse på ca. 95 ml. Selvfølgelig er jeg dog enig i, at når prostata er så stor, så ville det kunne forklare et PSA tal forhøjet lidt over normalgrænsen. Man anvender det såkaldte "PSA index" for at vurdere PSA i forhold til prostatastørrelsen. Der er en regneregel, der siger, at PSA tallet divideret med størrelsen af prostata målt i ml skal være mindre end 0,15. Hvis dit PSA derfor er 4,7 og prostata 95 ml, så er dit PSA index 0,05, dvs. klart inden for normalgrænsen. Hos alle mænd begynder prostata at ændre sig allerede omkring 40-års-alderen. De inderste kirtler (den såkaldte "transitionszone") begynder at svulme. Der er imidlertid en meget stor variation mellem mænd, så der er ingen tabel over "den rette størrelse" i forhold til alderen. Alle er enige om, at prostatas størrelse slet ikke kan vurderes med sikkerhed blot ved at føle på prostata med en finger i endetarmen (såkaldt rektal exploration). Man får langt bedre oplysning ved at foretage en ultralydscanning gennem endetarmen (undersøgelsen forkortes "TRUS"). Imidlertid er der også en betragtelig variation mellem undersøgere, så du ville let kunne komme ud for, at forskellige undersøgere måler forskellige størrelser. Af den grund vil mange derfor mene, at man generelt skal bruge PSA index med lidt forsigtighed.

Sandheden er, at nogle urologer vil lede så ivrigt efter en tidlig prostatakræft, at de hos en 58-årig mand med et PSA forhøjet over normalgrænsen ville tage vævsprøver uanset prostatastørrelsen. De ville gøre det ud fra den opfattelse, at hos en mand i din alder var det "værd" at opdage en tidlig kræft for at kunne tilbyde dig en helbredende behandling. Andre urologer - og jeg er nok en af dem - vil være bange for at risikere at overbehandle nogle mænd. En mulig tidlig kræft ville måske alligevel aldrig blive til en egentlig sygdom, og hvorfor skulle man så risikere at få de bivirkninger, som behandlingen kan medføre? En operation for prostatakræft indebærer en høj risiko for, at man aldrig mere kan få rejsning og en lille - men dog ikke uvæsentlig - risiko for, at man ikke kan holde tæt for urin og skal bruge ble. Jeg bruger derfor selv PSA-index hos mænd, der er over 70 år, fordi de alligevel oftest ikke bør tilbydes helbredende behandling. Det har derfor ingen umiddelbar konsekvens at få opdaget en tidlig kræft, og hvis PSA-index er klart normalt, så undlader jeg at tage vævsprøver.

Tilbage til prostata størrelse. Jeg plejer at fortælle, at jeg gennem nu 13 år har scannet prostata på mænd i alle aldre. Hos mænd under 25 år har jeg aldrig målt en prostata over 20 ml. I slutningen af 1990'erne var jeg vejleder på et Ph.d.-studium over nogle forskellige behandlinger af godartet prostata forstørrelse. Vi var to, der scannede et stort antal mænd, og vore målinger var i øvrigt meget ens. Hos mænd med behov for operativ behandling var den gennemsnitlige prostatastørrelse ca. 49 ml. Hos ca. halvdelen var prostata således større og hos ca. halvdelen mindre. Også jeg synes, at det er lidt usædvanligt, at en mand i din alder har en prostata på 95 ml, men jeg har da fundet mænd i din alder med endnu større prostata. Så du sætter ikke en rekord! Men det siger selv, at en stor prostata vokser hurtigere end en lille - ellers var den jo ikke allerede nu blevet så stor. Jeg er derfor helt enig i, at du nu behandles med et middel, som standser væsksten af din prostata og yderligere får den til at skrumpe. Det er det bedste, man kan tilbyde for netop at undgå, at du en dag ikke kan komme af med vandet. Om den risiko er stor eller lille afhænger af, hvor godt du i øjeblikket kan tisse. Der må have været udført en såkaldt flow undersøgelse, så man på en kurve kan se, hvor meget fart du kan få på, og en scanning må have vist, hvor godt du tømmer blæren. Det er ud fra disse oplysninger, at man bedst kan gætte på, om du har en stor eller lille risiko for, at du en dag ikke kan komme af med vandet. Du skal fremover huske, at den behandling du får, får dit PSA tal til at falde. Man plejer at sige, at normaltallet nu halveres. Så dit PSA-tal på 4,0 bør falde til 2,0. Hvis du senere, mens du får denne behandling, derfor får målt et PSA-tal på f.eks. 4, så skal man fordoble tallet for at vide, hvad den reelle PSA værdi er. Jeg håber, du synes dette svar er tilstrækkeligt oplysende.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 18.11.2008