Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad indebærer "sart" blære?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver herinde, fordi jeg næsten har opgivet håbet for at kunne føre et normalt liv. For 4 år siden fik jeg blærebetændelse for første gang. Det blev behandlet med med sulfametizol, men den kunne ikke rigtig komme væk. Jeg prøvede at få selexid, som hjalp for en tid. Siden dengang har jeg haft problemer med kroniske blæresmerter og ca. en gang om ugen må jeg melde mig syg fra arbejdet, fordi smerterne overtager fuldstændigt. Jeg har været hos flere læger, som ikke rigtig har vist hvad de skulle gøre. Jeg kan tisse blod, men de forstår ikke hvorfor, eftersom at jeg ikke har nok bakterier i min urin til, at jeg burde havde så ondt. Endeligt blev jeg sendt videre til en Urologisk afdeling hvor de kikkede op i min blære, og den så normal ud sagde de.

Jeg blev behandlet for IC, hvor jeg i 2 mdr. fik skyllet min blære. Kateteret gjorde smerterne meget værre og behandlingen hjalp slet ikke. De gav mig en længere pencillin kur, men det hjalp heller ikke. De fortalte mig, at der var intet at gøre, der var bare nogen kvinder der havde det sådan. Min kæreste synes, at det gør ondt når han under samleje skal trænge ind i mig. Jeg har tidligere fået gynækologiske undersøgelser, hvor alt så fint ud. De gav mig nogen piller mod skedekatar, og jeg har selv prøvet mælkesyrepiller i skeden, men det hjalp ikke på blæresmerterne. Min udflåd kan være ekstremt sur, og min kærester siger, at han også kan lugte eller smage det når vi er sammen, hvis han vil gå ned på mig. Kan det være al den tranebær der forværre min surhedsgrad?

Mine smerter er primært nede i selve urinrøret. Kan også have trykken i blæren, og jeg føler ofte at jeg skal lade vandet. Jeg har svært ved at holde mig. Det gør især ondt efter jeg har tisset og ikke rigtig imens. Det svier utrolig meget bagefter. Engang imellem har jeg blod i urinen. Jeg bruger ikke intimsaæbe til daglig, men har lidt tænkt på om det måske kunne hjælpe? Det tærrer meget på mig psykisk, fordi det kommer altid i vejen for mig både i arbejds og privatlivet. Jeg er også igang mit studie og skal snart i praktik, og jeg frygter, at jeg ikke kan bestå den pga. for meget fravær. Mit læge sagde at jeg havde en sart blære, andet har jeg ikke fået at vide. Men vil det sige, at jeg har sarte slimhinder? Og er der ikke noget man kan gøre ved det? Jeg lider af migræne, og må derfor ikke få østrogenbehandlinger, jeg har de mildeste p-piller fordi de tager min migræne, da jeg altid havde anfaldene i den uge, hvor jeg havde ægløsning. Håber meget på at I kan komme med nogen nye råd. Det ville gøre en hel del for min livskvalitet.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg er helt med på, at du har store problemer, men det er sandelig ikke nemt at hjælpe dig "pr. brev" - særligt ikke, når du allerede har været på en urologisk afdeling og er blevet undersøgt. Du skriver, at du er blevet forsøgt behandlet for "IC". Forkortelsen står for "interstitiel cystitis", og hermed menes en tilstand, hvor der er betændelsesforandringer i blærevæggen (på lægelatin egentlig ikke betændelse men "inflammation"). Den diagnose kan man faktisk kun stille, hvis der tages vævsprøver fra blæren. Fik du det? Har man påvist bakterier i din urin? Jeg må formode det, hvis du har fået "længere penicillin kur". Hvis du faktisk har bakterier, bør de undersøges for, hvilke antibiotika de er følsomme for, og så kunne man prøve at give dig en forebyggende behandling med en enkelt tablet hver aften i 3 måneder for at se, om det gør en forskel. Ofte anvender man det såkaldte Nitrofurantoin, men jeg mener, det er bedst, om du kunne behandles med Trimopan, som er et meget "fredeligt" stof. Hvis der er bakterier i din urin, får du så dine problemer i forbindelse med samleje? Hvis svaret er "ja", kunne man i stedet for den ovennævnte behandling prøve med bare 1 Lucosil tablet efter hvert samleje.

Jeg er nødt til at kommentere din oplysning om, at din kæreste synes, det gør ondt, når han vil trænge ind i dig, med spørgsmålet om, om han venter med at trænge ind til du er "parat" og er blevet godt fugtig? Hvis man kun finder blod i din urin ved en stix undersøgelse af din urin, er jeg uenig i, at det kun kan ske, hvis du har en blærebetændelse. Disse stix undersøgelser er så følsomme, at de giver udslag ved meget beskeden mængde blod. Nogle mennesker udskiller til stadighed ganske små mængder røde blodlegemer uden nogen alvorlig årsag, og der er ingen grund til bekymring, når du kun er 21 år, og da slet ikke, når du er blevet kikket efter i blæren.

Hvis du derimod tisser synligt blod, mener jeg bestemt, at en urologiske afdeling skal se op i den blære, mens du er bedøvet og igen se efter, om du ikke har IC. Tager du Ipren til stadighed? Selv om det er sjældent, er det beskrevet, at nogle få udvikler IC alene som følge af disse piller. Kan du ikke prøve at holde op med dem i længere tid (mindst ca. 2 måneder) og se, om det gør en forskel? I stedet kunne du bruge Pamol og - for nu at bruge lidt af et gammel-kone-råd - at drikke kamille te, når du har dine smerter. Hvad angår dit udflåd, må jeg overlade besvarelsen til en gynækolog. Jeg har aldrig hørt, at indtagelse af tranebær skulle virke på skeden, men det kan ændre urinen. De fleste tåler dog tranebær fint.

Man kan overveje, om du har en eller anden form for allergi. Det er meget vanskeligt at finde ud af, om der er noget af det, du spiser og drikker, som kan give allergien. Nogle gange forsøger man i stedet, at skylle blæren med "steroid", eller steroid (f.eks. Solu-Cortef) blandet med lokalbedøvelse. Endelig kunne det måske være, at du skulle undersøges for, om du har en overaktiv blære. Hvis det er tilfældet, er der en række forskellige piller (f.eks. Detrusitol, Vesicare eller Emselex) eller et plaster (Kentera), man kunne forsøge at behandle dig med. Man plejer at sige, at hvis løsningen på et problem kræver mange ord eller forslag, så er det, fordi problemet ikke er let at løse. Netop sådan opfatter jeg dine problemer. Vi kan jo ikke skrive direkte med hinanden, så du kan give mig svar på mine mange spørgsmål, men måske kan du bruge dette svar til at få en snak med din læge om, om det kan inspirere til at prøve nogle ting, som måske endnu ikke er afprøvede. Jeg håber det. Rigtig god bedring.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 20.02.2009
Annonce