Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det noget galt med mine nyrer?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

I julen fik jeg meget ondt i maven og var ved vagtlægen, som i første omgang mistænkte nyresten. Det har CT skanning dog vist, at det ikke var. Der blev 5-6 gange afgivet urinprøver, som hver gang påviste blod i urinen og en enkelt eller to havde også udslag for protein. Der er også afgivet en blodprøve, med bakterietal eller sådan noget der sagde 40.

Jeg har været til kikkertundersøgelse af blæren samt CT skanninger, med og uden kontraststof, af nyre og vist nok også blære. Efterfølgende har jeg fået brev om, at de kan glæde mig med at det hele ser normalt ud og der ikke foretages mere fra deres side. Men, min urin er stadig mørk, uanset hvor meget væske jeg indtager, og det skummer utrolig meget, så jeg er lidt nervøs for, hvad det kan være. De sagde de ikke kunne se noget og ikke ville gøre mere, men jeg kan jo ikke se nogen forskel på min urin over den lange periode. Har altid fået at vide, at blod i urinen ikke må være der, hvorfor gøres der så ikke mere i min situation? Jeg er nervøs for, at der er overset et eller andet, ikke nødvendigvis livstruende her og nu, men måske noget der ødelægger mine nyrer på sigt eller hvad der nu ellers kan være af nyresygdomme. Hvad skal jeg gøre i min situation?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det er rigtigt, at man bør undersøge nærmere, når der findes blod i urinen. Hvis man ser synligt blod i urinen, bør man altid undersøges i en urologisk afdeling. Når man er under 40 år, tager vi det dog meget mere roligt, hvis det drejer sig om ikke synligt blod, altså kun blod der kan påvises ved en stix undersøgelse. Her undersøger (bør man kun undersøge) man kun, hvis der samtidig er symptomer, der kan give mistanke om sygdom i urinvejene.

I dit tilfælde, hvor du havde stærke smerter, var det relevant at undersøge dig. Og det har man så gjort med helt relevante undersøgelser: CT scanning og kikkertundersøgelse af urinblæren. Det, der nu mangler, er, at du så skal tro på, at der netop ikke er noget i vejen med dig! Det ligger allerede i det, jeg skriver ovenfor, at mange udskiller en lille smule blod i urinen - så lille en mængde, at den kun kan påvises ved en stix undersøgelse. Når du allerede ER undersøgt, er dette ikke farligt, så det må du ikke bekymre dig om.

Jeg spørger nogle gange om, om man så ikke kan holde op med at få undersøgt urinen? Hvis det er rigtigt, at din urin skummer meget, bør man undersøge, om du udskiller for meget protein i urinen. Du skriver, at på et tidspunkt var der et lille udslag på stix'en for protein, men hvis det var samtidig med, at der var blod, er det næppe af betydning. Den "ultimative" undersøgelse kræver, at man opsamler din urin for et helt døgn og så lader et laboratorium undersøge, hvor stor en mængde protein, der er i portionen. Hvis du udskiller for meget protein, bør du henvises til en nyremedicinsk afdeling, en såkaldt nefrologisk afdeling - men jeg tror ikke, der er noget galt. Hvad angår farven på din urin, er det svært at vide, hvad det betyder. Jeg tror, at alle læger oplever, at patienter beskriver deres urin med mærkelige farver, men hvor vi slet ikke selv kan se noget forkert ved urinen, når vedkommende har tisset i en kolbe. Selvfølgelig findes der nogle sygdomme, hvor urinen får meget speciel farve, men det er sygdomme, som man langt oftest har opdaget, før lægen ser urinen. F.eks. kan man ved visse gulsoter få en "porterfarvet" urin, men den patient kan man på afstand se har gulsot. Jeg kan kun foreslå, at du hos din læge får afklaret, om der faktisk er protein i din urin eller ej. Hvis "ja" må du undersøges mere. Hvis "nej" håber jeg du kan finde fred i din sjæl og ikke bekymre dig mere. CT scanning og kikkertundersøgelse har udelukket alvorlige sygdomme som kræft, så jeg ville da også have skrevet, at "man kan glæde dig med, at det hele så normalt ud". Forhåbentlig kommer du snart af med dine bekymringer.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 19.02.2009
Annonce