Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Vinterdepression - kan det behandles?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Siden jeg var 16-17 år, har jeg tilbagevendende lidt af det, jeg tror, er en vinterdepression hvert efterår. Jeg har ingen energi, eller "livslyst" - kun søvnbesvær og en skiftende stemning af stress og sortsyn. Sortsynet starter i september måned, og hen mod jul bliver det værre og værre. November og december bliver ren "overlevelse", og januar kan knap nok kategoriseres som "overlevelse" længere. Ydermere finder energien sit lavpunkt samtidigt med, at mine studier rent arbejdsmæssigt finder sit højdepunkt, og jeg føler således hver november-januar, at jeg befinder mig på randen til at droppe ud af mit studie og opsige mit job. Jeg har hørt om dagslyslamper, og har da også anskaffet mig en, som jeg forsøger at bruge, når jeg har tid. Men de barske realiteter er desværre, at jeg simpelthen ikke kan afsætte de 15-30 minutter hver dag til at sidde foran lampen. Uret tikker og min stressede hverdag (fuldtidsstudie og 2/3-deles fuldtidsarbejde) gør, at jeg ikke når det. Og jeg ser ingen udsigter til nogensinde at skulle kunne nå det, selv ikke efter færdiggørelse af mit studie. Jeg går lidt og fantaserer om, at lykkepiller kan være universalmidlet mod mine problemer, men samtidigt hører jeg rigtigt mange dårlige ting om dem. Hvad er jeres vurdering? Er det noget, jeg skal prøve, eller skal jeg holde nallerne langt væk fra det og affinde mig med, at efterår/vinter bare ikke er "mine årstider"?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Tak for din mail. Du kan læse lidt om vinterdepression her på netdoktor.dk (se: http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/vinterdepression.htm). Jeg tror, at du med fordel kunne tænke lidt over begrebet "egenomsorg". Du oplyser, at du gennem 6-7 år har lidt af depressioner i vintermånederne, men ikke kan afse tiden til at sidde foran lyslampen. Nu ved vi jo ikke, om lysterapi kan behandle din depression, men jeg synes da absolut, at du skal prøve - og det kræver nok, at du gør det til dit p.t. vigtigste projekt at finde en halv time hver dag til at sidde foran lampen. Det skal kunne lade sig gøre! Forestil dig, at det er kuren mod din depression, og så kan du ikke finde tiden til det. Det ville næsten være for ærgerligt. Jeg tror, at du har spændt dig selv vældig hårdt op når du skal passe fuldtidsstudie og et studiejob på 2/3 af fuld tid. Så kan jeg godt forstå, at det kniber med energien, at du føler dig stresset, bliver trist og sover dårligt. Hvis du nu forsøger med lysterapi og det ikke virker, ja, så kan du jo prøve at diskutere muligheden for antidepressiv medicin med din praktiserende læge. Lad det dog være sagt helt fra starten: "Lykkepiller" er ikke noget universalmiddel mod alle problemer! Det er derimod medicin med antidepressiv og angstdæmpende effekt. Du skriver, at du har hørt meget dårligt om antidepressiv medicin, og der er naturligvis bivirkninger ved medicinen (som der i øvrigt er ved al medicin), men en stor del af bivirkningerne er forbigående, og "lykkepiller" tolereres udmærket af mange mennesker. Mit helt konkrete råd er derfor følgende:

  1. Lav et ugeskema i hvilket du indpasser 30 min. daglig lysterapi. Et skema vil også hjælpe dig til at se realistisk på, hvad du kan nå, og hvornår belastningerne bliver for mange.

  2. Hvis ikke der er effekt af lysterapi efter et par uger, ring da til din praktiserende læge og bestil en tid mhp. at diskutere mulighederne for antidepressiv medicin. Men allerførst: klik på linket til netdoktors beskrivelse af vinterdepression. Held og lykke med det hele - og pas nu rigtig godt på dig selv.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 20.11.2009
Annonce