Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der noget galt med min nyre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er fortvivlet, og bange for der er noget ved min venstre nyrer der ikke er iorden. Som stor teenager startede jeg med at få nyrebækkenbetændelse, altid i venstre side. Jeg havde det vel 10-12 gange, indtil jeg var midt i tyverne. Med års mellemrum, har jeg i perioder haft meget smerte i selv samme nyre når jeg skulle tisse, ubeskrivlig ondt, men det er kommet og gået. Det begyndte igen sidste år, men nu er det ikke kun når jeg holder mig for vandladning, men en konstant mindre " muren" i venstre nyre. Jeg har været på Sønderborg sygehus, hvor jeg blev scannet af en tysk læge på området, som sagde alt så fint ud. Hvordan kan alt se fint ud, når jeg har det sådan ? Kan han ha overset noget ? Jeg føler mig utryg.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Hvis du kun har fået en ultralydscanning af dine nyrer, synes jeg, der er endnu nogle undersøgelser, der bør udføres. Derfor synes jeg, du skal henvises til en urologisk afdeling. Det er måske lidt af en "smagssag", om dine nyrer bør blive undersøgt med en røntgenundersøgelse. Jeg ville foretrække det for at få af- eller bekræftet, om du har nyresten og, om du har en medfødt forsnævring af din urinleder lige på overgangen mellem nyrebækken og urinleder. Så synes jeg, der bør udføres en såkaldt "renografi", som er en anden type scanning - en slags nyrefunktionsundersøgelse. Ved en renografi får man at vide meget præcist, hvor godt dine nyrer fungerer hver for sig, og man får den bedste vurdering af, om urinen strømmer uhindret fra nyrerne til urinblæren. Ved de nævnte undersøgelser kan man også få bestyrket mistanken om, at du måske har såkaldt "reflux".

Der skal kun dannes et lavt tryk for at drive urin fra dine nyrer til blæren. Derimod skal din blære danne et ca. 4-5 gange højere tryk for at tømme sig. For at undgå, at urin presses tilbage mod nyren under vandladningen - såkaldt reflux - er vi alle normalt forsynede med en ventil, hvor urinlederen passerer ind i urinblæren. Hvis denne ventil ikke fungerer ordentligt, har du reflux, som kan give smerter i nyren under vandladningen. Nogle gange er det nødvendigt med yderligere en røntgenundersøgelse for at afklare dette spørgsmål. Endelig bør man teste, hvor godt du tisser ved en såkaldt uro-flow undersøgelse. Man bør også ved en scanning måle, om du tømmer blæren helt ved vandladningen. Oveni dette bør din urin naturligvis sendes til dyrkning for at lede efter evt. bakterier. Hvis nu alle disse undersøgelser er normale, ja, så er det ikke fra nyren, du får ondt, og så bør man tænke på, om dine gener/smerter stammer fra ryggen. Hvis du derimod har reflux, og især hvis du samtidig har bakterier i urinen, så bør du have en forebyggende behandling med lidt antibiotika hver aften. Til sidst må jeg understrege, at ingen af dine symptomer vækker mistanke om noget ondartet. Så det er ikke det, du skal være bange for. Men du bør da undersøges nærmere. Held og lykke med det hele.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 22.11.2009
Annonce