OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
Jeg har et spørgsmål vedrørende rejse med en nyresten i urinlederen: For 9-10 dage siden fik jeg voldsomme mavesmerter, som viste sig at være en nyresten . Jeg måtte aflyse afgang til længe planlagt to måneders tur til Mexico, da jeg skulle have været afsted få dage efter. Siden det indtraf for 9-10 dage siden, har jeg intet mærket, men stenen som i øvrigt er en forholdsvis lille fyr på 2-3 millimeter - sidder der endnu. Jeg drikker 6-7-8 liter vand om dagen, samt alle mulige mere eller mindre alternative løsninger, jeg har hørt om og læst mig til på nettet, såsom resium, koncentreret citrus og så videre. Jeg tisser desuden gennem en meget fin si for at holde øje med om den kommer ud.
Jeg er dybt frustreret og venter kun på, at den kommer ud, så jeg hurtigt muligt kan få booket en flybillet og komme afsted. Lægerne på hospitalet gav som sådan ikke udtryk for nogen større fare ved at rejse, men rejseforsikringen vil jo ikke dække noget nyrerelateret, så længe stenen ikke er kommet ud. Jeg antager at stenen ikke har bevæget sig, siden den rykkede fra nyreren til urinlederen for 9-10 dage siden og gav voldsomme smerter. Dette baserer jeg på scanning, da det indtraf, samt scanning 4-5 dage efter. Der er altid spørgsmål, man ikke når at få stillet, mens man har en læge hos sig. De har jo så travlt, og man vil ikke tage for meget tid. Så jeg har et par spørgsmål, som jeg meget gerne ville have en form for svar på.
Vil det være uforsvarligt at rejse så langt væk med en nyresten siddende, når rejseforsikringen ikke dækker? Her tænker jeg naturligvis på risikoen for eventuelle komplikationer, som vil kræve indlæggelse eller hjemsendelse.
Har man typisk smerter hver gang stenen bevæger sig nedad gennem systemet? Jeg har jo intet mærket, siden den dag jeg blev indlagt. Hvordan er smerterne, når den kommer ned i blæren og finder vej ud i forhold til de første smerter fra da den gik fra nyre til urinleder? Jeg er klar over, at det kan være individuelt, men ville være glad for et fingerpeg, så jeg har en idé om, hvad der venter.
Med venlig hilsen en spørger
Kære Spørger
Sommetider driller så lille en sten mere end andre. Hvorfor aner jeg ikke, men erfaringen siger det. Endvidere er der mange, hvor første nyrestensanfald er særlig slemt, når stenen er så lille. Formentlig skyldes det, at stenen passerer hurtigt fra nyrern til urinlederens indmunding i blæren. Vi oplever ofte, at sådanne patienter har så ondt, at de ligefrem ringer 112 for at komme under hurtig lægebehandling.
Når en CT scanning har givet diagnosen, giver man ofte medicin af typen ”alfa-blokker”, som ellers oftest anvendes for at fremme vandladningen hos mænd med prostata besvær. Denne medicin har i dit tilfælde den evne, at det fremmer passagen af stenen det sidste stykke ind i blæren. Jeg ser, at du får Alfuzosin, som netop er et af de mulige midler. Til dine spørgsmål:
Ja, jeg synes, det er uforsvarligt at rejse, inden stenen er passeret! Hos nogle få passerer en sådan sten ikke af sig selv og må fjernes ved en lille kikkertoperation. Principielt kan stenen på langt sigt skade, hvis den ikke forsvinder, så det synes jeg skal være i orden, inden du rejser. Som du allerede ved, dækker rejseforsikringen ikke, hvis du rejser og så får behov for sygehusbehandling efter afrejsen.
Når stenen først er nået helt til blæren, er der ikke rigtig noget typisk scenarie. Hos nogle forsvinder den uden, at patienten bemærker det. Hos andre vil det give smerter, når den passerer det sidste stykke.
Hvad er så tilbage? Den afdeling, der har undersøgt dig, har vel lagt en eller anden plan for det videre forløb? Der er ingen sikre regler for, hvornår man vil gribe ind. Hvis nyren ”bag stenen” ikke lider, kan man for så vidt se an i længere tid – for eksempel 2-3 måneder. Det har du så personlige grunde til ikke at ville vente på. Derfor må jeg håbe for dig, at du kan få den pågældende afdeling til ikke at vente for længe, inden de griber til en kikkertoperation.
Du skriver ikke, hvor i landet du bor. De enkelte afdelinger kan have mere eller mindre lange ventelister, som bestemmer holdningen lidt. Eventuelt må du så få din læge til at hjælpe dig til en afdeling, der vil hjælpe dig lidt hurtigere. Jeg håber for dig, at stenen enten passerer hurtigt eller, at du kan få hjælp på anden måde.
Venlig hilsen
Poul Frimodt-Møller
Speciallæge i urologi
Sidst opdateret: 10.11.2010