Annonce

Kan mine nyrer tage skade at mit høje væskeindtag?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg drikker meget vand hver dag. Jeg dyrker ikke decideret sport, men er dog aktiv. Det er generelt omkring 3 liter vand dagligt, sometider 3.5 liter. Dertil kommer yderligere 3 kopper te og noget juice i løbet af dagen. Det er mest, fordi det egentlig gør mig frisk, og fordi jeg kan mærke trangen til at drikke, da det føles sundt. Men her på det sidste, er jeg begyndt at tænke på, om dette kan give mig helbredsmæssige problemer. Kan mit høje vandindtag skade/belaste mine nyrer?

På forhånd tak!

hilsen en spørger

Svar

I faget fysiologi, som omhandler det normale, raske menneske, lærte vi, at en mand på 70 kg skal udskille 750 ml urin dagligt for, at blodet kan være renset for affaldsstoffer. Dit væskeindtag skal således være så stort, at du producerer den mængde urin + den mængde væske, du mister ad anden vej, for eksempel ved at svede, ved at din udåndingsluft er fugtet (i modsætning til den tørre luft, du indånder) og ved at udskille lidt vand med din afføring. Tilsammen drejer den ekstra mængde sig om ca. ¾ til 1 liter væske. Det sidste tal vil jo svinge, afhængigt af din daglige motion, hvor varmt det er, og om du har feber eller ej.

Men alt i alt kan du se, at du da i hvert fald ikke indtager for lidt væske! Det samlede væskeindtag dækker ikke kun det vand, du drikker, men også kaffe, te, øl, vin, osv. Derudover regner man med, at vi danner 3-500 ml væske ved forbrænding af den mad, vi indtager, og der er også væske i frugt, salat, suppe, osv.

Gennem de sidste flere år har der været en opfattelse af, at det er vældig sundt at drikke meget. Denne opfattelse har ingen lægelig begrundelse, men desværre er der en del læger, der har hjulpet til at holde fast i opfattelsen. Til start kan jeg trøste dig med, at det ikke skader dine nyrer, at du har drukket i de anførte mængder. Men hvad der kommer ind, skal jo ud igen, så for den enkelte kan det være lidt af en pestilens at drikke meget. Du skal jo ikke leve dit liv på et toilet!

Der findes særlige situationer, hvor man opfordrer patienter til at øge deres væskeindtag, men du er rask, så du behøver bestemt ikke at drikke særlig meget. Når nogen spørger, hvor meget man skal drikke, plejer jeg at svare, at et ældre menneske skal drikke 1 liter vand for at holde maven i gang og 1 liter ”sjov”, såsom kaffe, te, vin, øl, osv. Du vil sagtens kunne klare dig med i alt 1½ liter dagligt.

Til afslutning: Du har ikke skadet dig selv ved at drikke de mængder, du har gjort, men på længere sigt må det da være rarest at reducere mængden lidt, så du ikke skal tisse så meget.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller,

Specialløge i urologi

Sidst opdateret: 20.11.2021
Annonce