Annonce

Jeg tror jeg lider af socialfobi. Hvad er mine muligheder for at komme af med denne?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg er 39 år, gift og har to dejlige unger, fast arbejde, gennem mange år et dejligt hjem med en perfekt familie og en god økonomi. Men så vidt jeg kan læse mig frem til må mit problem være præstationsangst eller socialfobi. Jeg trives til daglig men når jeg for eksempel er på kursus og den traditionelle præsentationsrunde kommer nærmere på mig, ja så banker mit hjerte så hurtigt at det næsten sider oppe i halsen og jeg kan dårligt sige hvad jeg hedder.

Jeg blev som 14 årig og årene fremad i skolen mobbet en del pga. skoleskift mv. og tror egentligt, at jeg har haft det helt fra dengang da det har "hængt" ved siden jeg kan huske men jeg har aldrig taget mig sammen til at få gjort noget ved det.

Jeg har et job der jævnligt bringer mig i denne meget ubehagelige situation og har derfor besluttet at søge professionel hjælp. Hvad kan jeg gøre for at slippe af med denne lidelse, og hvor kan jeg få den bedste hjælp?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Tak for din mail hvori du fortæller om et godt liv som dog er påvirket af socíalfobi og præstationsangst. Du beskriver de fysiske symptomer du oplever når du skal præstere dette eller hint, og udfra din beskrivelse tror jeg at du har helt ret for så vidt angår diagnosen.

Jeg ser umiddelbart to muligheder for at komme ud af situationen. For det første kan du begynde at arbejde adfærdsterapeutisk på at bearbejde angsten, eksempelvis ved at læse bogen "Trange rum og åbne pladser" der er skrevet af to norske psykologer Berge og Repål. Den kan lånes på de flest biblioteker eller alternativt købes for mellem 200-300 kr hos boghandleren.

Du kan også tale med din praktiserende læge om det medikament der hedder atarax og som med held anvendes af mange angstpatienter til at dæmpe de fysiske manifestationer af angsten, eksempelvis forud for præsentationer på jobbet. Endelig kan du jo gøre begge dele. Altså både talende din læge om medicinen samtidig med at du læser bogen og forsøger dig med de adfærdsterapeutiske øvelser beskrevet deri.

Hvad du end vælger ønsker jeg dig held, lykke og god arbejdslyst.

Med venlig hilsen Hans mørch Jensen Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 20.11.2021
Annonce