Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Vil det skade mine fremtidige behandlingsmuligheder hvis det bliver registreret i min journal, at jeg er blevet behandlet for en depression?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg er socialrådgiver og arbejder på en meget stresset arbejdsplads med dårlig normering, dårlig ledelse og generelt dårlige arbejdsforhold, som har resulteret i at mange af mine kollegaer er sygemeldte eller har sagt op.

Jeg er selv begynd til psykolog via arbejdet af samme grund, og hun vurderer, at jeg har en stressrelateret depression og hendes anbefaling er, at jeg skal sygemelde mig eller sige op - men i første omgang at gå til min egen læge så han er med på sidelinjen hele vejen.

Mit problem er, at min far ikke vil lade mig gå til læge. Han fortæller mig, at jeg er som ham - og vi er ikke så svage, at vi går til lægen (eller psykolog) fordi der er problemer på vores arbejde og at det vil ødelægge mine chancer senere i livet hvis jeg går til min læge og får behandling for eks. stress/depression. At jeg så ikke vil stå særlig godt fordi det står i mine journaler.

Han presser mig meget og det gør, at jeg ikke går til lægen. Jeg er meget bange for at tabe ansigt til min far - og for at det vil forringe mine chancer, hvis jeg nu bliver syg om mange år. Problemet er bare, at jeg virkelig har det skidt. Jeg har virkelig en stressreleteret depression, tænker jeg. Jeg har alle symptomerne, det går virkelig ud over mit privatliv/kæreste også og jeg vil virkelig gerne gå til lægen for at få hjælp, da jeg næsten ikke kan holde sammen mere. Men min far siger det modsatte - og en ting er at tabe ansigt til ham men tænk nu hvis det virkelig forringer mine chancer for at få hjælp fremadrettet, hvis jeg nu bliver syg om mange år.

Hvad skal jeg gøre? Vil det forringe mine chancer, hvis der står stressrelateret depression i min journal? Jeg håber virkelig, at I kan og vil hjælpe mig. Jeg har virkelig brug for hjælp inden jeg glider længere og længere ned og ind i mine problemer og inden det ødelægger mit privatliv helt!

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Tak for din mail. Det er sandelig en svær situation du står i. På den ene side har du det rigtig skidt og trænger til behandling men på den anden side er du tilbageholdende med netop at søge behandling fordi din far presser dig og siger, at behandling, det er noget som kun de svage gør.

Der er nok ingen vej udenom - du må søge din praktiserende læge, ganske som den psykolog du taler med, har anbefalet. Du oplyser, at psykologen har tilrådet at du enten sygemelder sig, eller siger dig job op. Min erfaring er, at i depressive faser, skal man ikke træffe beslutninger med vidtrækkende konsekvenser, såsom at opsige sit job. Hvorvidt du skal sygemeldes eller deltidssygemeldes (det kan man nemlig godt), ja, det skal du diskutere med dine læge.

De der udsagn, med at man er svag, hvis man går til lægen, det er altså noget værre sludder. Netop ved at søge hjælp i en situation som din, udviser man styrke og egenomsorg. Altså styrke til at arbejde med det som er svært og gå løs på problemerne (i dit tilfælde arbejdet og belastningerne der). Du nævner selv, at hele situationen påvirker dit privatliv og forhold til kæresten, hvilket viser, at der jo står noget på spil hvis ikke du kommer i gang med at arbejde med problemerne og kommer i behandling.

Noget andet sludder er også betragtningerne om at det kommer til at stå i dine papirer og dermed vil stille dig dårligere senere i livet. De journaler som føres af din praktiserende læge og den psykolog du går hos, de er strengt fortrolige, og der er ingen uvedkommende som sådan bare lige uden videre kan komme til at kigge i dine journaler. Journalindsigt sker kun hvis patienten har givet sit samtykke - medmindre du har lavet noget kriminelt el. lign. Mig bekendt er det ikke sådan, at man skal fremvise læge- eller psykologjournaler når man søger job som socialrådgiver (eller andet) og det bliver det næppe heller i fremtiden.

Du skriver: "tænk nu hvis det forringer mine chancer for at få hjælp fremadrettet hvis jeg bliver syg om mange år". På den måde som det danske sundhedsvæsen er indrettet, kan jeg slet ikke forestille mig nogen situation hvor hjælpen til en patient er afhængig af om patienten har været syg tidligere, så det skal du altså ikke være bange for. Derimod skal du huske på, at depressioner som behandles, de har en langt bedre prognose end de som ikke behandles.

Jeg kan fornemme på dig, at det virkeligt betyder meget, hvad din far mener, så du har jo den mulighed, at tale med din praktiserende læge uden nødvendigvis at underrette din far. Kunne det ikke være en ide? - for, som jeg skrev først, du bliver nødt til at komme i behandling. Din tilstand påvirker dig meget og du kan forhåbentligt og formentligt få det meget bedre med den rette behandling. - og husk på: det er ikke et svaghedstegn at søge hjælp, tværtimod.

Rigtig god bedring

Hans Mørch

speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 20.02.2006
Annonce