Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor får jeg "tømmermænds'depression"?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en almindelig fyr, som har det sjovt med vennerne. Vi går i byen og drikker os fulde. Igennem de sidste par år har jeg næsten altid, efter en bytur, følt mig lettere deprimeret. Jeg har tankemylder, føler mig angst, føler tomhed og føler mig fraværende.

Nogle gange har jeg det meget dårlig i dagene efter. Faktisk på randen til at jeg ikke gider leve. Da jeg var yngre, havde jeg en mindre depressiv periode grundet mobning, hvor jeg ikke gad mere. Perioden strak sig over et par år, hvilket mundede ud i konsultationer ved psykolog. Jeg takkede nej til lykkepiller.

Jeg synes egentlig selv, at jeg er kommet nogenlunde videre. Dog er jeg begyndt at få disse tilbagefald dagene efter indtagelse af alkohol. Er jeg mere udsat på grund af min fortid? Jeg føler mig i vildrede.

Jeg overvejer kraftigt helt at holde op med at drikke alkohol, men jeg vil egentlig gerne vide mere om dette. Findes der undersøgelser eller andet læsestof som omhandler "tømmermænds-depression"? Kan alkohol være en form for katalysator? Har I hørt om andr, som har det på samme måde? Med til historien skal der siges, at jeg ikke tager stoffer.

Med venlig hilsen

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Du svarer jo næsten selv på dit spørgsmål: Dine perioder med nedtrykthed er utvivlsomt koblet til excessivt indtag af alkohol . Det er kendt viden, at dagen efter en "våd" aften ofte ses, hvad der betegnes som dysfori, altså forstemthed, der ind imellem ledsages af angst og en udtalt ulyst til alt.

Med din sygehistorie med lettere depressive tilfælde, er det ikke overraskende, at dysforien rammer netop dig, da du givetvis er lidt mere skrøbelig, end hvis du aldrig havde haft depressive symptomer.

Hvad skal du så gøre? Tjah, hvis du vil være god ved dig selv, skal du prøve at tage et halvt år helt uden alkohol og så evaluere, om du ikke helt overordnet har haft det bedre, og om ikke du faktisk godt kan undvære alkohol. Husk i øvrigt på, at alkohol har mange skadevirkninger udover blot tømmermænd og den for dig så velkendte dysfori, bl.a. er større mængder alkohol "cardio-toksisk", altså giftigt for hjertemuskulaturen.

Hvis du ikke mener, at du kan leve uden alkohol, så er kuren, at du skal begrænse dit alkoholforbrug. Jeg lægger mig på linie med Sundhedsstyrelsens anbefalinger på max. 5 genstande ad gangen og maksimalt 14 genstande på en uge. Men det bedste vil utvivlsomt være total afholdenhed. Jeg har ikke umiddelbart henvisning til litteratur, men jeg har arbejdet i alkohol-ambulatorium i tre år, så du må nok tage mine ord for gode varer.

Held og lykke som "afholdsmand".

Med venlig hilsen

Hans Mørch,

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce