Annonce

Jeg producerer kun lidt sæd ved udløsning, hvad kan grunden være?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min kone og jeg forsøger at få et barn. Jeg har fået konstateret dårlig sædkvalitet, og vi er i gang med fertilitetsbehandling.

Vi deltager lige nu i tredje forsøg med ICSI. Mit spørgsmål er: Jeg ved, at der er forskel på, hvor stort en volumen sæd, en mand producerer. Jeg producerer 1-2 milliliter ved udløsning, og det er sjældent, det bliver "skudt" ud.

Kan der gøres noget for at undersøge den lave mængde eller yderligere udredning af nedsat sædkvalitet? Eneste undersøgelse i denne forbindelse har været en tælling af celler. Har I nogen idé om, hvad en så lav volumen kan skyldes, og kan det forbedres? Jeg er almindelig af bygning, spiser sundt og er ikke-ryger.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

I de øvrige oplysninger du har givet os, fortæller du, at du er opereret for blærekræft. Den oplysning forvirrer mig i forhold til dit egentlige spørgsmål. Hvilken operation tænker du mon på? Normalt betyder en operation for blærecancer, at urinblæren bliver fjernet sammen med prostata, og så er der rigtig mange gode grunde til fertilitetsproblemer. Mener du, at du har gennemgået en kikkertoperation? Og hvis ja, var det så virkelig blærecancer?

Videre får jeg det indtryk, at du måske har en vis grad af retrograd ejakulation, det vil sige, at sæden eller noget af sæden går op i blæren i stedet for at komme ud af urinrøret. Det ville kunne ske, hvis man ved en kikkertoperation har skrællet lidt af din prostata. Det samme fænomen kan ses hos nogle unge mænd med diabetes.

Hvis en mand har lavt indhold af sædceller i sit ejakulat (den væske, der sprøjter ud ved orgasme), og hvis han ellers er rask og sund, så mistænker man jo fejl i testiklerne. Ud over for eksempel ultralydsscanning af testiklerne, kunne man overveje at udtage en vævsprøve fra testiklen for at se, om det sæddannende væv er normalt udviklet.

Jeg formoder, at du bliver undersøgt i en fertilitetsklinik? Hvis nej, bør du blive det, og de burde kunne besvare alle dine spørgsmål. Hos nogle (de fleste måske?) fertilitetsklinikker arbejder der gynækologer, det vil sige speciallæger i kvindesygdomme. Måske skulle du så hellere undersøges af en urinvejskirurg (urolog) med særlig interesse i fertilitets-problemer.

Som du kan forstå, har jeg lidt svært ved at løse dit problem i denne brevkasse. Men der findes rundt omkring specialister, som din læge må kunne henvise dig til.

Held og lykke med det.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 28.04.2015
Annonce