Annonce

Tør jeg indlede et forhold med en tidligere misbruger?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung kvinde på 23 år, der lige har mødt en fantastisk fyr på 29 år, lad os kalde ham "B". Jeg er selv et meget følsomt væsen og bliver let påvirket af andres emotioner. Lige for tiden er jeg sygemeldt fra mit studie og har planer om at starte igen til august.

"B" er charmende, snakker enormt meget og har en lyst og passion for livet, som jeg holder af og drages ind i. Få timer inde i vores første møde blev vi ret glade for hinanden og under hele vores møde, var vi hudløst ærlige og nærværende overfor hinanden. På den måde lærte jeg en del om hans fortid - han har siden 2008 haft et alvorligt stofmisbrug (hovedsageligt ovre i genren cannabis, så vidt jeg har forstået). Tingene så ret sort ud for ham indtil omkring 2011 og indtil for 1 måned siden, har han stadig haft et mildt misbrug ved siden af sit arbejde.

Han har i en sen alder fået konstateret ADHD og er nu fast besluttet på at komme videre og på nuværende tidspunkt ryger han almindelige cigaretter og er begyndt at træne, for at holde sig fra trangen til stærkere midler. Han er sprudlende og styret af sine følelser, men samtidig utrolig selvbevidst og med en stor viden om, hvad han tidligere har lavet og hvilke mål han har for fremtiden. Min urolighed angående min relation til "B" handler om, hvorvidt det er muligt at stole på ham - er det overhovedet muligt for en tidligere stofmisbruger at blive pålidelig og stabil ?

For få år tilbage havde jeg et seriøst forhold til "C", der ligeledes havde et misbrug i sine unge tyvere og efterfølgende fandt ud af, at han var maniodepressiv og er nu medicineret. Jeg lærte utrolig meget af dette forhold og blandet med den utrolige kærlighed og glæden imellem os, var der også mange urolige dage med tårer og skænderier. Jeg afsluttede forholdet for at kunne finde tilbage til mig selv og var fast besluttet på, at min næste partner skulle indeholde mere ro og være stabil.

Jeg efterspørger derfor nogle gode råd til, hvordan jeg bedst muligt får passet på mig selv, hvis jeg vælger at indlede et seriøst forhold til "B". Umiddelbart dømmer jeg ham ikke på baggrund af hans fortid og da vi har en utrolig kemi er jeg nysgerrig på, hvad det kan føre til.

"En gang misbruger - altid misbruger" - men hvordan støtter jeg ham i at fastholde en hverdag uden brug af illegale stimulanser og er det muligt, der er håb for en fremtid mellem en rolig, tænkende, naturglad ung kvinde og den mere sprudlende, talende og nærværende (ADHD-ramte) mand ? Er der nogle ting, der kan være med til at dulme "B"'s urolighed og give ham et sundere liv ?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for dit gode brev, som så klart fortæller mig om det dilemma, du oplever i forholdet til ”B”, som du er blevet forelsket i, og jeg vil svare dig med følgende, som jeg har erfaringer med:

JA, en stofmisbruger kan ændre adfærd under visse forudsætninger. Han skal selv være motiveret for at ønske et andet liv end et liv med stoffer. Han skal have visioner og mål for sit liv fremover, og han skal støttes af nogle, der holder af ham og har tillid til, at han kan blive stoffri også fremover.

Så vidt jeg kan forstå på dit brev, opfylder ”B” disse kriterier, og du er det menneske, der ser hans ressourcer og er blevet følelsesmæssigt tiltrukket af ham.

Men følelser er ikke nok, og det er vigtigt at have fornuften med i Jeres forhold, som nok kan blive en udfordring for dig. Derfor er det så vigtigt, at du holder godt fast i dig selv, fortsætter dit studium og lever det liv, som du ved er godt for dig. Fortsat ser dine venner og familie og dyrker de interesser, du har.

I har sikkert en forskellig livsstil, så mit råd er, at I taler sammen om, hvilke værdier, der fremover skal styre jeres liv. I har mulighed for at opbygge et fællesskab, hvor I hver især bidrager med det bedste af det, I medbringer – og nok begge ændrer og holder op med at gøre ting, der før føltes naturlige for jer. Til gengæld kan I inspirere hinanden til at foretage Jer noget nyt og for jer begge udviklende.

En værdi for jer begge kunne være at føre et sundt liv – uden smøger, stoffer og alkohol, og du kunne være den, der inspirerer din ven til at leve på den måde, således at du også selv afholdt dig fra at ryge og drikke.

Da du er glad for naturen, ville det være godt for jer begge at gå lange ture i naturen og lægge mærke til og være opmærksom på det, I kan opleve sammen , når I er ude at gå.

Du fortæller, at ”B” er meget talende og nok lidt eksalteret, så forsøg om I kan være stille sammen, mærke jeres vejrtrækning og give slip på de mange tanker og følelser, I begge er fyldt op af. Hvis der skal blive plads til fornyelse, må I tømme jer for det, der er og være åbne og modtagelige for nærvær overfor hinanden.

God kontakt mellem to opnås ikke kun gennem at udveksle ord men mindst lige så meget ved at være opmærksom på hinanden og lytte til og mærke, hvordan den anden har det.

Giv Jer god tid til at finde ud af, om et forhold mellem Jer er realistisk og undgå hurtige beslutninger drevet af jeres emotioner.

Jeg håber meget, at disse råd kan hjælpe dig til en afklaring i forhold til ”B”.

Bedste hilsener

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut og Socialrådgiver

Sidst opdateret: 25.08.2015
Annonce