Annonce

Jeg hallucinerer inden jeg falder i søvn, hvordan får jeg det til at holde op?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For seks år siden fik jeg en svær depression og med angst. Jeg modtog i den forbindelse psykologbehandlingsamt antidepressiv medicin. Medicinen fik jeg blot i seks måneder.

Depressionen kom jeg ud af efter et år, jeg har haft enkelte tilbagefald men det har jeg kunne få bugt på ved hjælp af samtaler med en psykolog. Kort efter jeg stoppede med den antidepressive medicin begyndte jeg at få mareridt eller hallucinationer lige inden jeg falder i søvn.

Det indebærer altid det samme: Jeg hallucinerer en rotte, slange eller en edderkop kommer op i sengen. Jeg vågner altid, og selv om jeg ved, at det er en drøm eller hallucination går der altid et par sekunder, før den ubehagelige følelse i kroppen går væk.

Jeg har haft samme form for hallucinationer i over fem år og jeg oplever det minimum en gang om ugen (nogle uger uden dog) Jeg regner ikke med, at det er noget der kan løses, selvom det påvirker mit liv rigtig meget, da jeg sommetider er stresset over at skulle i seng, da de her mareridt eller hallucinationer virkelig er ubehagelige. Er der noget som helst jeg kan gøre for ikke at opleve dette længere?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail, i hvilken du fortæller om din depression og den angst, som du tidligere har været i, såvel medicinsk antidepressiv som samtaleterapeutisk behandling for.

Det er rigtig skønt for dig, at du er kommet dig over depressionen/angsten. Imidlertid resterer mareridt/hallucinationer lige når du er ved at falde i søvn.

Jeg tror næppe, at det har noget at gøre med den afsluttede behandling med antidepressiv medicin, idet jeg fornemmer, at det er længere tid siden at du stoppede med medicinen. Jeg vil foreslå dig, at du enten går på biblioteket og låner en CD med mindfulness-øvelser eller, hvis du har en smartphone, så downloader en app med mindfulnessøvelser som du kan lytte til når du lægger dig til at sove.

Disse øvelser skulle gerne hjælpe dig til at tømme hovedet fuldstændigt for tanker og forhåbentligt medføre, at du falder i søvn med "tomt" hoved - og altså ikke hovedet fyldt med billeder af eller tanker om rotter, slanger eller edderkopper i sengen.

Med venlig hilsen - og sov godt!

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri  

Sidst opdateret: 04.10.2015
Annonce