Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Søvn

Kender du den bedste sovestilling for dig?

Har du problemer med sure opstød, snorken eller nakke- og skuldersmerter? Det kan skyldes din sovestilling. Læs om de bedste sovestillinger her.

Offentliggjort: 10. April 2018

Har du problemer med sure opstød, snorken eller nakke- og skuldersmerter? Det kan skyldes din sovestilling. Læs om de bedste sovestillinger her.

De fleste af os har nok oplevet at sove, de anbefalede 8 timer om natten, men alligevel vågne op og føle sig træt og uoplagt. Det kan skyldes, at man sover i den forkerte stilling, og det kan blandt andet give problemer med sure opstød, snorken eller smerter i nakke og skulder.

Shelby Harris, der er søvnforsker og professor ved Albert Einstein College of Medicine, fortæller om de bedste og værste sovestillinger til Business Insider.

Læs også: Søvn - hvad er normalt?

Den bedste og værste sovestilling

Ifølge Harris er den værste sovestilling på maven, da den lægger pres på hele kroppen og øger risikoen for muskel- og ledsmerter. Dog sover kun ca. 7 procent i denne stilling.

Den bedste sovestilling er derimod på ryggen, men det er kun ca. 9 procent, der sover på denne måde. Stillingen er den bedste til at reducere led- og muskelsmerter og er ikke skyld i sure opstød, da hovedet er hævet over brystet.

De fleste mennesker sover på siden, men stillingen kan give skulder- og hoftesmerter. Dog gør Harris opmærksom på, at den bedste sovestilling for den enkelte i forhold til søvnkvalitet, er den, man finder mest behagelig.

Læs også: Søvnproblemer

Løsninger på 3 typiske søvnproblemer

Sure opstød, snorken og nakke- og skuldersmerter er tre af de typiske problemer, man kan opleve ved en dårlig sovestilling. Her får du råd til, hvordan du skal ligge om natten, alt efter hvilket problem du døjer med:

1. Sure opstød: Hvis du lider af sure opstød, når du ligger ned, kan det være fordi, du ligger på højre side. Teorien er, at den muskel der sørger for, at mavesyren holdes ude af halsen, løsnes, når man sover på højre side. Derfor skal man sove på venstre side eller på ryggen i stedet, hvis man døjer med sure opstød og eventuelt hæve hovedet med ekstra puder.

2. Snorken: Snorken kan være en kedelig bivirkning ved at sove på ryggen. Prøv derfor at finde en anden stilling, hvis du snorker, for eksempel på venstre side. For at forhindre, at man i søvne lægger sig om på ryggen, kan man sy en tennisbold fast på ryggen af nattrøjen.

3. Nakke- og skuldersmerter: Nakkesmerter kan ofte opstå, hvis man sover på maven. For at komme af med nakkesmerterne kan man forsøge at sove på ryggen med en flad pude, så nakken anstrenges mindre. Man kan blandt andet få skuldersmerter af at sove på siden. Prøv at skifte sovestilling for eksempel fra højre til venstre side og mindske belastningen på skuldrene ved ikke at sove med armene over hovedet.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Kilder: Buisness Insider og Netdoktors egne sider: Behandling af halsbrand, sure opstød, mavesyre-reflux og spiserørs-katar, Tand og mund: Behandling af snorken, Nakkesmerter og Søvnproblemer.

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.