Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Søvn

Kan sovepiller så ihjel?

Søvnløshed er et almen kendt problem hos mange danskere, og nogle vælger at hjælpe søvnen på vej med sovemedicin. Et nyt dansk studie afslører imidlertid en sammenhæng mellem sovemedicin og overdødelighed.

Offentliggjort: 21. Marts 2016

Søvnløshed er et almen kendt problem hos mange danskere, og nogle vælger at hjælpe søvnen på vej med sovemedicin. Et nyt dansk studie afslører imidlertid en sammenhæng mellem sovemedicin og overdødelighed.

De fleste oplever fra tid til anden problemer med at falde i søvn, når hovedet rammer puden om aftenen, men for nogle er de søvnløse nætter så stort et problem, at de hjælper søvnen på vej med sovemedicin.

Læs også: Derfor har du søvnproblemer

Kan sovepiller slå ihjel?

Et nyt dansk studie, udgivet i tidsskriftet British Medical Journal, har imidlertid afsløret en sammenhæng mellem brugen af sovemedicin, såkaldte benzodiazepiner og benzodiazepin-lignende lægemidler, og overdødelighed.

Det nye danske studie foretaget af en række danske forskere er det største af sin slags, men det er efterhånden veldokumenteret, at sovemedicin har en række alvorlige bivirkninger, for eksempel kan man udvikle tolerans over for medicinen, så man hele tiden har brug for en større og større dosis for at opnå en effekt, ligesom medicinen kan påvirke koncentrationen, motorikken og hukommelsen.

Læs også: Sådan undgår du søvnproblemer - 13 gode råd

I Danmark er forbruget af sovemedicin faldende, men det gør ikke studiets resultater mindre relevante, mener Margrethe Nielsen, der arbejder ved Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på Professionshøjskolen Metropol:

  • Selvom forbruget er faldende, forekommer der stadig et væsentligt forbrug, og det skal vi altså være varsomme med – det går jo ikke, at vi behandler folk med noget, der giver overdødelighed.

Læs også: Urolig søvn kan både være sundt og sygeligt!

Patienterne skal informeres

Som patient skal man altid være klar over, hvilken risiko man løber, (når man tager medicin, red.), siger Margrethe Nielsen og tilføjer:

  • Vi skal leve op til ’det informerede valg’ for patienten, som betyder, at vedkommende altid skal have den fulde information om det lægemiddel, han eller hun skal til at modtage. Så kan vedkommende beslutte: ’Vil jeg løbe den risiko? Er min søvn så vigtig for mig, at jeg vil risikere at dø af behandlingen?’

Vær forsigtig!

Forskerne bag studiet anbefaler, at man udviser forsigtighed, når sovemedicin bliver udskrevet til patienter, men understreger desuden også, at det er nødvendigt at foretage løbende klinisk kontrol med de mennesker, som medicinen bliver udskrevet til.

FÅ FLERE NYHEDER OM DIN SUNDHED HER!

Kilde: Videnskab.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.