Annonce

Hvordan skal afføringen være?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver for at høre, hvad normale afføringsvaner er? Hvor meget må konsistensen for eksempel variere?

Jeg er 23 år gammel og synes min afføring varierer en del i konsistens dog uden, at jeg vil snakke om forstoppelse og diarré. Nogle dage er den tyndere, hvor kun de første pølser er sammenhængende, mens resten er mere flydende i det, men stadig ikke flydende som når man har madforgiftning.

Andre dage er den mere som det, jeg vil betegne som normal: pølseformet og fast i konsistensen. Jeg går på toilet cirka to gange om dagen, og sådan har det været, så længe jeg kan huske.

Er denne variation helt normal, eller skal jeg undersøges nærmere? Det er svært at finde en definition på, hvad "vekslende afføring" dækker over, når man læser om for eksempel tarmkræft.

Jeg fik for et par år siden konstateret irritabel tyktarm efter mange undersøgelser (men ingen kikkertundersøgelse), men de eneste symptomer, jeg egentlig mærker til det, er anfald af mavekrampe og meget luft i maven i forbindelse med disse anfald.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Den del af maden, som vi ikke kan udnytter, går videre til tyktarmen. Her bliver vand trukket tilbage til kroppen, så afføringen bliver mere og mere fast, efterhånden som den når over i venstre side af tyktarmen på sin vej mod endetarmen. Undersøgelser har vist, at passagetiden hos os er cirka 24 timer, med én daglig afføring. Har man to daglige afføringer kunne det tyde på en tendens til ophobning af afføring i tyktarmen som den såkaldte skjulte forstoppelse, med luftdannelse, som det har vist sig, at mange med irritabel tyktarm lider af. Det vil man kunne afsløre med en bestemmelse af passagetiden.

Konsistensen af afføringen og udseendet afhænger af mange faktorer, men først og fremmest af kosten. Får man ingen grønsager og frugt eller rugbrød og dermed få kostfibre og måske meget kød, vil afføringen blive meget fast (og måske svær at komme af med). Rigelig med fibre vil på den anden side give en blødere afføring, i mindre stykker, der ofte vil komme automatisk af sig selv, når man har trangen. Herved får man "flydere" i kummen, der anses for at være mere sundt en "synkere".

Det siger næsten sig selv, at der således vil kunne være forskelle hos den enkelte fra dag til dag, uden det betyder noget.

Går man derimod hen og får en svær forstoppelse eller rigtige diarréer kræver det en nøjere undersøgelse hos lægen. I din alder vil det være yderst sjældent, at der forekommer en ondartet lidelse i tyktarmen.

Man kan gøre meget selv for eksempel følge de 10 kostråd, der også omhandler rigelig væske og motion og som også vil give en afføring med en passende konsistens.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med., seniorforsker ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme  

Sidst opdateret: 02.11.2015
Annonce