Annonce

Hvordan beskytter vi os mod kønsvorter

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 44 år. For omkring syv år siden fik jeg kønsvorter. De blev dengang behandlet hos en gynækolog og frosset væk. De er efterfølgende dukket op igen to gange, hvor jeg fik dem behandlet påny. Forrige gang var for cirka to år siden, desværre er de nu kommet igen og jeg er for tiden under behandling for dem. Jeg har mødt en skøn fyr for en måned siden, vi er kærester og meget glade for hinanden. Vi har dog ikke turde være sammen seksuelt på grund af risikoen for, at jeg smitter ham. Han har aldrig været smittet med kønssygdomme tidligere. Vi har forsøgt at få nogle svar blandt andet fra min gynækolog og hospitalet, om hvordan vi kan forholde os til det her. Gynækologen har fortalt mig, at jeg for altid vil udgøre en smittefare for min kæreste og, at den eneste løsning vil være en vaccine. Hospitalet har ikke givet os nogle svar, de synes at have for travlt. Derfor håber jeg på at få nogle svar herfra. Hvad angår vaccinen, så har jeg alt for stor modstand overfor den til at lade det være min løsning. Min kæreste er dog mere åben overfor den. Findes der andre muligheder og hvordan kan vi forholde os til sexlivet? Så vidt jeg har forstået, vil selv oralsex udgøre en smittefare? I tilfældet at vaccinen er den eneste mulighed og min kæreste går med til at tage den, vil det så give os et sikkert sexliv hvad kønsvorter angår?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Kønsvorter skyldes infektion i hud og slimhinder med virus, som kaldes HPV (human papillomavirus). Kønsvorter kaldes også kondylomer.

Der findes talrige HPV virus, som er nummerede. Det er nummer 6 og 11, der giver kønsvorter. Andre HPV virus - blandt andet nummer 16 og 18 - kan hos kvinder fremkalde livmoderhalskræft.

En vaccine mod netop disse typer af HPV er udviklet og tilbydes nu som en del af børnevaccinationsprogrammet til piger i Danmark. Drenge og mænd kan også vaccineres.

Der er næppe tvivl om, at færre i fremtiden vil opleve at få kønsvorter. I dag regner man med, at måske to ud af tre seksuelt aktive - mænd som kvinder - smittes med HPV. Men kun ganske få udvikler kønsvorter.

Som du ved, kan de komme og gå igen - efter behandling. Men faktisk også af sig selv. Desværre er det sådan, at kønsvortevirus kan gemme sig i hud og slimhinder og blomstre op ind imellem. Men selv, når der ikke er noget at se, kan man risikere at overføre virus til andre, som ikke tidligere har haft kønsvorter.

Risikoen for, at din skønne kæreste får kondylomer ved at være seksuelt sammen med dig, er der altså selv om den ikke er stor. Men jeg vil ikke være den, der siger, at “det går nok”, så jeg er nødt til at anbefale, at I forsøger at mindske risikoen for smitte ved for eksempel at bruge kondom. Du kan bruge mund, men det bør han ikke direkte på friske, “nyklækkede” kønsvorter.

Det er klart, at en vaccination er en teoretisk mulighed, men selv herefter er der ingen garanti for at undgå kondylomer. Vaccinen er først og fremmest udviklet for at nedsætte risikoen for udvikling af celleforandringer og livmoderhalskræft som nævnt ovenfor, og det er jo ikke din kærestes problem.

I bliver nødt til at finde veje at have sex med hinanden på, hvor i eliminerer eller mindsker risikoen for direkte kontakt med kondylomerne, som måske allerede er væk? Andre muligheder kender jeg ikke.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 02.12.2015




Annonce