Annonce

Har jeg sjældent afføring fordi jeg har en for lang tyktarm?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 19 år, der de sidste fire år har haft problemer med tarmene. Det er kommet til udtryk på den måde, at jeg kun har afføring en til to gange om ugen. Min afføring er vekslende mellem blød og hård.

Samtidig har jeg i de fire år haft anfald af smerter i tarmene i venstre side af maven. Jeg kan mærke, at tarmene bevæger sig, og nærmest kramper (sådan føles det i hvert fald). Smerterne er helt sikkert ti på en smerteskala fra et til ti! Jeg græder af smerte hver gang, og intet hjælper på smerterne.

Når jeg får disse anfald lader det til, at tarmene bliver tømt helt ud. Afføringen er i starten normal, men den bliver mere og mere blød og til sidst er det bare vand. Disse anfald varer mellem en og seks timer, og de kommer mellem syv og tolv gange om året. Når anfaldet står på har jeg kvalme, jeg fryser og får ofte følelsen af, at jeg skal besvime.

De sidste to uger har min mave været underlig: Jeg har nærmest kronisk ubehag i hele venstre side af den, og har en ubehagelig følelse i min mavesæk. Jeg føler ikke, at jeg kan komme af med min afføring, selvom jeg kan mærke, at der er afføring i mine tarme. Samtidig har jeg lagt mærke til, at min mavesæk er hård, og så bliver jeg oppustet.

Jeg må indrømme, at jeg er bange for at opsøge lægen, da jeg frygter den diagnose han vil komme med. Jeg har kigget på internettet og jeg synes, at uanset hvad det kan være, så er det ikke gode ting. Jeg håber på, at du måske kan give mig et fingerpeg om, hvor slemt det måske står til. Både omkring mine anfald, men også de nyligt opståede symptomer?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Når man kun har afføring et par gange om ugen, og besvær med det og mavesmerter drejer det sig om forstoppelse. Din tyktarm arbejder således for langsomt med at transportere afføringen videre, og det fører til ophobning af afføring i store mængder og oppustethed som følge af, at tarmbakterierne danner mange gasser fra afføringen. Det påvirker også almentilstanden med kuldegysninger og kvalme og tit også træthed.

Dine anfald cirka en gang om måneden er udtryk for, at tarmen har stort besvær med at tømme sig på grund af den store ophobning af afføring, så der følger en smerte-krampe med. Populært sagt samler du (ubevidst) afføring sammen til disse anfald.

Der er mange grunde til, at tyktarmen fungerer langsomt i den vestlige del af verden: Mangel på fibre i kosten, væske og motion, "at holde sig", angst, depression og seksuelt misbrug.

I forlængelse af de videnskabelige undersøgelser, vi har foretaget, ligner dit sygdomsbillede meget det, man har, når man er født med en længere tyktarm end gennemsnittet. Dine symptomer kunne især tyde på, at de forlængede afsnit befinder sig i venstre side.

Du bør derfor få bestemt sværhedsgraden af forstoppelse med en undersøgelse af passagetiden. Ofte foretages denne bestemmelse kun på specialafdelinger, som findes på Hvidovre hospital, mave-tarm kirurgisk afdeling, Aarhus Universitets hospital, analfysiologisk afdeling, men også på Nordsjællands Hospital, Hillerød, hvortil din læge kan henvise dig. Tag dette brev med til hende/ham. Formentlig vil man også foretage en kikkertundersøgelse.

Behandlingen vil rette sig helt efter resultatet af disse undersøgelser, og består ofte i kost- og motionsvejledning, afføringsmidler, tarmstimulerende midler med videre. Målet er, at opnå afføring hver dag, og fjerne mavesmerterne og de andre symptomer.

I din unge alder er det meget, meget sjældent, at der foreligger en alvorlig sygdom.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Seniorforsker, dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 11.02.2016
Annonce