Annonce

Blødning i p-pille pause - er det sikkert, at jeg ikke er gravid?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 21 år, der har været på p-piller i omtrent tre år. Jeg har en fast kæreste.

Jeg ved at p-piller er meget sikre, hvis de tages korrekt, men der er jo altid en lille risiko for, at de ikke virker efter hensigten, især hvis man glemmer en pille, kaster op eller har diarré.

Jeg er netop derfor interesseret i at vide, om den menstruation jeg får, når jeg er på p-piller, vil stoppe, hvis jeg bliver gravid? Altså, når jeg spiser p-piller, kan jeg så regne med, at jeg ikke er gravid, når jeg holder pause og får min menstruation, ligesom man kan, når man ikke er på p-piller? Eller er det en “falsk” menstruation, som vil være der, uanset hvad (også selvom jeg skulle være blevet gravid) på grund af hormonerne i pillerne?

Jeg ved, at man jo ikke får ægløsning, når man spiser p-piller, så menstruationen er vel ikke et ubefrugtet æg som normalt? Og så er det vel ikke sikkert at menstruationen er tegn på at jeg ikke er gravid?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

P-pille blødning og naturlig menstruation er ikke det samme. Det ved du faktisk godt, som du skriver det. Men jeg vil gerne lige sætte et par ekstra ord på, så ingen er i tvivl.

I dit fertile liv fra første menstruation i puberteten til sidste menstruation i overgangsalderen kører “hormonuret”, som styrer dine kønshormoner til ægmodning og ægløsning, en omgang hver måned. Det fører til ægmodning og ægløsning i æggestokkene - mens slimhinden i livmoderen bliver tykkere og gør sig klar til måske at skulle give vækst for nyt liv.

Det modne æg løsnes fra æggestokken og “vandrer” ind i æggelederen, hvor det måske møder befrugtningsduelige sædlegemer. Hvis det sker, er vi måske på vej mod nyt liv, selv om vejen stadig er lang.

Men hvis det ikke sker, ændres balancen mellem dine kønshormoner igen og den tykke slimhinde i livmoderen afstødes med blødning og kommer ud som menstruation.

Når du tager p-piller, bankes dine naturlige kønshormonproduktion ned og “hormonuret" går i stå. Der er ingen ægmodning eller ægløsning og slimhinden i livmoderen vokser ikke i samme grad som ellers. Selv om du har ubeskyttet samleje og sædlegemer kommer indenfor, finder de ingen modne æg, så længe du tager p-pillerne. Derfor bliver du ikke gravid.

Hvis du tager p-pillerne uafbrudt, vil de hormonelle forhold være helt stabile, og der kommer ingen blødning, så længe du fortsætter. Men hvis du tager dem nøjagtigt efter den almindelige forskrift i tre uger og holder en uges pause, kommer der som planlagt en mindre, menstruationslignende blødning. Men den har ikke været forudgået af ægmodning og ægløsning. Og hvis du starter på p-pillerne igen efter forskriften, kan du ikke blive gravid.

Hvis du glemmer at tage dine p-piller eller bliver syg med opkastninger, så p-pillerne ryger med op, ja, så ophører virkningen selvfølgelig, og så skal du passe på - på anden vis - så du ikke bliver gravid. På indlægssedlen i p-pille pakningen står nøje beskrevet, når du har glemt én, to eller flere piller. Du kan også læse om det her på Netdoktor. Hvis du følger forskrifterne, bliver du ikke gravid.

Men det, du spørger om, er måske snarere, hvad der sker, hvis du har "glemt at du har glemt" at tage dine piller efter forskriften. Ja, så kan du risikere at blive gravid. Og så gælder ingen regler. “Blødning" eller "ingen blødning” i p-pille pausen giver i den situation ingen klar besked om graviditet eller ej. Så hvis du har mistanke om eller er bange for at være blevet gravid, må du reagere på samme måde, som andre kvinder, der ikke har brugt prævention, og følge din krops signaler, hvadenten du er fortsat med at tage p-pillerne eller er stoppet.

Der er heller ingen sikkerhed for, hvornår den første ægløsning (og dermed befrugtningsmulighed) er indtrådt eller kommer. Du er med andre ord lidt “på Herrens mark” og må derfor i alle situationer tage de nødvendige forholdsregler mod graviditet. Og der er selvfølgelig mange muligheder, som du må vælge efter lyst eller temperament.

Jeg går ud fra, at du gerne vil fortsætte med p-pillerne. Gør det så, og se så hvad der sker, næste gang, du holder pause. Så kommer blødningen sikkert, som den plejer i p-pille pausen. Og så er alt på plads igen.

Men hvis du stadig er i tvivl, synes jeg, du lige skal tale med din læge om det. For der er faktisk eksempler på kvinder, som er fortsat med at tage p-piller i god tro, mens maven langsomt tog til i omfang.

Omvendt må jeg nok sige, at sikkerheden ved p-piller er meget stor, selv når der er blevet sjusket lidt. Dette kun sagt til trøst og beroligelse - og bestemt ikke som en opfodring til at tage for let på en alvorlig sag: at blive uønsket gravid.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 29.02.2016
Annonce