Annonce

16-årig: "Jeg har runde og flade knopper ved skeden - hvad er de?"

Spørgsmål:

Hej

Jeg er en pige på 16 år, som aldrig har haft sex før, men nede ved min skede har jeg nogle runde og flade knopper. Jeg er så usikker på, hvad det er. Kan det være vandvorter, eller kønsvorter? Det er lidt ubehageligt at give mig selv fingeren. Jeg tør bare ikke fortælle min mor noget, da jeg synes, det er ekstremt pinligt. Vi har aldrig rigtig snakket om sådan noget før, så det er så akavet.

Hjælp mig! Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre.

Den fortvivlede pige

Svar:

Kære Fortvivlede Pige

Det er svært, ud fra din beskrivelse, at sige, hvad det er, du har. Du skriver, at du aldrig har haft sex før, og at det er lidt ubehageligt, når du onanerer, men du skriver ikke, om det svier, klør, bløder eller andet.

Kønsvorter smitter primært seksuelt og kan være flade, stilkede eller blomkålslignende, og sidder på kønslæberne, i skeden, ved urinrøret eller endetarmen.

I meget sjældne tilfælde er der set smitte fra f.eks. et forurenet håndklæde. Kondylomerne kan, som sagt, have mange former for udseende og kan også give svie og kløe.

Vandvorter eller mollusker, som de også kaldes, viser sig som små perlelignende, lyserøde knopper. Man smittes med virus ved seksuel kontakt eller igen et forurenet håndklæde.

Hvis du ikke vil tale med din mor, så gå til skolesygeplejersken eller din egen læge. Det vil måske være oplagt at besøge din egen læge. På den måde kunne I også tale om HPV-vaccine var en mulighed for dig, da du ikke har været seksuelt aktiv endnu.

Kondylomer kan behandles og ligeledes vandvorter, der dog plejer at forsvinde af sig selv.

Held og lykke!

Venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 17.03.2016
Annonce