Annonce

Hvorfor kan jeg ikke komme af med afføringen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på knapt 16 år, som har nogle problemer med maven. Jeg føler mig tit oppustet, har tit fornemmelsen af, at maden sidder helt oppe i halsen og jeg har ofte kvalme.

Jeg føler at jeg ikke kommer af med den rette mængde afføring. Jeg "laver stort" måske hver anden dag. Her må jeg presse meget hårdt og sidde længe, for så at presse noget ud der nærmest ligner "kanin-pølser". Jeg har næsten aldrig følelsen af at blive "tømt".

Generelt er jeg en meget tynd pige, og min mave er flad, bortset fra den nederste del af maven, som er helt hård og buler ud.

Jeg dyrker motion cirka seks gange om ugen og spiser en varieret kost. De seneste par uger har jeg forsøgt at bytte min morgenmad (som indeholdte utrolig meget mælk) ud med smoothie med bær og i stedet soya mælk. Jeg har dog ikke følt nogen forskel, tvært imod.

Da jeg var spæd fik jeg medicin eftersom jeg ikke kunne komme af med min afføring, og min mormor har fortalt mig, at hun også altid har haft problemer med maven.

Jeg drikker nok en til to liter vand og spiser cirka et par stykker frugt dagligt. Lige for tiden spiser jeg meget lidt mælkeprodukter. Jeg spiser nok også cirka en fuldkorns/grovbolle om dagen, og en håndfuld nødder. Udover det nævnte spiser jeg selvfølgelig også andet, det varierer naturligvis.

Har I nogen idéer til hvad jeg kan gøre? Er det noget jeg skal søge læge om? Jeg er ved at være desperat.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Oppustethed, kvalme, afføring hver anden dag og med stort besvær er ensbetydende med en betydelig forstoppelse. Den har desuden stået på siden du var spæd, og din mormor fortæller, at hun har lignende problemer, kunne det tyde i retning af noget arveligt. Er man for eksempel født med en forlænget tyktarm (colon elongatum) vil det kunne give disse gener.

Rent praktisk bør du få undersøgt passagetiden igennem tarmen, hvilket kan ske på en specialafdeling indenfor kirurgiske mave-tarmsygdomme, enten på Hvidovre eller Aarhus Universitetshospital. Jeg vil formode, at passagetiden er ganske betydelig forlænget i forhold til det normale.

Det vil herefter kræve en særlig behandling som består af måltidsplanlægning, tilskud af fibre og væske, motion og ikke mindst medicin, både afføringsmidler og midler, der stimulerer tarmens peristaltik (det vil sige tarmens bevægelser).

En sådan behandling vil være mere eller mindre permanent, så du kan opnå langt nemmere afføring, hver dag og ingen særlige maveklager.

Tag denne forklaring med til din læge, der kan henvise dig til et af ovennævnte steder.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Dr.med. og ph.d.

Sidst opdateret: 05.06.2016
Annonce