Annonce

Prutter i utide – hvad er årsagen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har lige siden mine teenageår haft irritabel tyktarm. Jeg har dog de sidste mange år haft rimelig godt styr på faktorer der provokerer, så jeg ikke længere er særlig generet af hverken mavesmerter eller oppustethed.

Jeg prutter imidlertid stadig utrolig meget - og det er heri mit problem består. Jeg prutter nemlig meget og hele dagen. Hidtil har det ikke været noget problem, da prutterne ikke lugter og har kunnet sniges ud i relativ ubemærkethed. Dette har desværre ændret sig i løbet af de sidste to år, så jeg nu faktisk ikke bryder mig om at dyrke motion på hold, som jeg ellers har gjort i mange år.

Mine prutter har stadig ingen lugt, men de LARMER, så man tror der bliver affyret en salve fra et maskingevær eller der kører en knallert forbi med defekt lydpotte (og jeg overdriver ikke).

Jeg synes også at have mistet kontrollen over, hvornår jeg lukker prutter ud - de kommer bare i en salve ved mindste anstrengelse - såsom når jeg rejser mig op. Jeg har ikke problemer med maven eller afføring ellers, men har fået konstateret "en hel samling" hæmorrider, der dog ser fredelige ud, siger lægen. Men hvorfor larmer mine prutter pludselig så frygteligt? Hvad kan jeg gøre ved det?

Jeg dyrker ikke analsex eller andet, der pludselig kan have ændret anatomien deromme - men kan mit anus (endetarmsåbning, red.) være blevet slapt, eller hvad kan årsagen være?

Jeg vil så gerne gå til yoga men jeg har ikke mod på det, af frygt for at prutte højlydt midt i en position.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Du har altid pruttet meget, og nu er du begyndt at miste kontrollen over dem. Tarmluft kommer fra bakteriers virke på afføring, ofte som en blanding af mange forskellige luftarter, nogle ildelugtende, men øjensynligt ikke i dit tilfælde. Har man meget luft i tarmen, har man også megen afføring. Det tyder således på, at din irritable tyktarm i virkeligheden skyldes ophobning af afføring som den såkaldte skjulte forstoppelse. Det kan vises ved at foretage en måling af passagetiden.

Når små anstrengelser giver prutten, tyder det på, at lukkemusklen i anus er blevet lidt slap. Den hyppigste årsag er tidligere fødsler, med små skader i lukkemusklen, der nu er begyndt at give sig til kende.

Uanset årsagen kan funktionen af lukkemusklen undersøges på en specialafdeling i mave-tarm-kirurgi, som findes på Hvidovre og Aarhus Universitetshospitaler. I første omgang vil der sædvanligvis blive tale om fysiurgisk træning af musklen.

Samtidig bør man dog lette tarmen for den megen afføring, så du udvikler mindre luft, hvilket jo samtidig vil lette den samlede situation. Det gøres med en kombination af fiberrig-fedtfattig kost, måltidsplanlægning, rigelig væske, og motion samt i en længere periode ofte et afføringsmiddel (selv om man måske er på toilettet hver dag), samt speciel medicin, der stimulerer tarmen til at fungere bedre.

Tag denne forklaring med til din læge for at blive henvist til en af de pågældende afdelinger for at komme generne til livs.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i kirurgi og

mave-tarmsygdomme

Dr.med., ph.d.

Sidst opdateret: 27.06.2016
Annonce