Annonce

Hvorfor får jeg rifter i endetarmen og smerter ved afføring?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har tit rifter i min endetarm og jeg oplever ofte, at jeg får store smerter ved afføring og der tit er blod på papiret, når jeg tørrer mig efter et toiletbesøg.

Det er et stort problem for mig, da jeg er ukomfortabel ved at lave stort og jeg derfor ofte holder det inde, indtil jeg ikke kan mere. Når jeg er på toilettet sidder jeg og må bide i noget stof, for at kunne holde smerterne ud.

For nylig oplevede jeg, at der var rigtig meget blod på papiret efter jeg tørrede mig, hvilket selvfølgelig skræmte mig. Hvad kan det være?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Det skal ikke gøre ondt at have afføring, tværtimod skal det føles godt at få tømt tarmen hen i retning af at få stillet sulten eller tørsten.

Man kan have en større rift i den allernederste del af endetarmen, kaldet en fissur, men der kan også være flere. Ofte hænger det sammen med hård og besværet afføring, altså tendens til forstoppelse, der jo bliver endnu værre, når afføringen er forbundet med smerter. Så er man kommet ind i en ond cirkel. Da der synes at være en del blødning, kunne det tyde på, at der samtidig er hæmorider.

Du bør undersøges af en kirurgisk speciallæge i mave-tarmsygdomme og få foretaget en ano-rectoskopi eller måske en sigmoideoskopi, så man kan se den indvendige side af tarmen efter.

Der skal dels gives en behandling rettet mod rifterne (og måske hæmoriderne) og dernæst mod den hårde afføring. For at tage det sidste først skal den gøres lind, hvorfor man skal spise en fiberrig kost (officielle kostråd), drikke rigeligt og få motion. Eventuelt skal der i en periode samtidigt gives et afføringsmiddel.

Riften eller rifterne skal i første omgang behandles medicinsk, som speciallægen vil vide hvordan.

Den samlede behandling skulle gerne føre til en nem og ubesværet afføring i fremtiden, når du fortsat følger kost- og motionsrådene.

Og så er det vigtigt at huske, at når man skal, så skal man!

Venlig hilsen

Dennis Raahave,

dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme.

Sidst opdateret: 29.08.2016
Annonce