Annonce

Mit anus klør. Hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er en 17-årig pige, med et problem, som jeg synes er yderst pinligt.

Min endetarm klør rigtig meget, eftersom jeg får rifter af afføring. Det er ikke fordi, at jeg selv synes, at min afføring er svær at komme af med, men det er mere som om, at min endetarm er for lille, hvis det giver mening. Jeg har aldrig hård afføring, men kan godt opleve tynd mave 1-2 gange om måneden.

Problemet for mig er, at det klør rigtig meget. Tit oplever jeg blod på papiret og tænkte, at det ikke var et voldsomt problem. Dog kiggede jeg så lige ned i toilettet en gang her i dag og så at der lå utrolig meget blod dernede. Jeg troede nærmest, at jeg havde fået menstruation, da der plejer at ligge lige så meget blod. Jeg er efterhånden blevet 'vant' til smerten, når jeg skal på toilet, men det er smerten efter toiletbesøget, som nager mig utroligt og vågner tit om natten af kløe i endetarmen.

Jeg oplever det også i skolen og sidder meget uroligt pga. problemet og må tit gå ud på toilettet. Jeg synes det er uhygiejnisk og vil gerne af med problemet.

Kan man få noget imod dette her uden at opsøge læge, eftersom jeg er et meget privat menneske omkring mine private dele og ærligt ikke har lyst til, at skulle dele dette med min læge, fordi jeg synes det er pinligt.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Kløe i eller omkring endetarmsåbningen (anus) kan være meget generende, til tider uudholdelig, og da især om natten.

Du har smerter ved afføring, får rifter, og der har været blod. Du har ikke hård afføring, men skriver ikke, om du er på toilettet hver dag.

Blødningen stammer nok fra nogle hæmorider. Det er meget muligt, at du ikke får tømt tarmen ordentligt ved toiletbesøg, eller den hurtigt bliver fyldt igen. Det vil irritere slimhinden, og få lidt væske til at sive ud på huden , og det giver kløe.

Andre ting, der kan give kløe er infektioner (børneorm) eller svampe-lidelser, sukkersyge, forskellige hudlidelser, eller nogle fødemidler som frugt, tomat, nødder eller stærke krydderier.

I dit tilfælde hælder jeg dog mest til min første forklaring dvs. da der har været blødning, bør du have foretaget en undersøgelse af anus og endetarmen, en ano-rektoskopi, hos en mave-tarm kirurg. Her kan du få behandlet både rifter og hæmorider og lære at få endetarmen ordentlig tømt. I mellemtiden kan du prøve fiberpræparatet Husk, der vil sætte mere gang i tarmen og tømningen - husk at drikke rigelig væske samtidig.

Venlig hilsen

Dennis Raahave, dr.med., ph.d. Speciallæge i mave- tarmsygdomme

Sidst opdateret: 21.03.2017
Annonce