Annonce

Hvorfor får jeg smerter og afføringstrang i anfald?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er en ellers sund og rask kvinde på 52 år.

Nogle få gange om året, og senest for to dage siden, får jeg et "anfald" der starter med at jeg får ondt over lænden, skal så på toilettet og lave stort, og derefter får jeg smerter der stråler nedad i underlivet, i begge sider, de minder meget om svære menstruationssmerter, og jeg skal ofte på toilettet igen efter 10-15 minutter. Det varer en times tid, og så er det ovre igen.

Det sker altid kun om formiddagen i weekender eller ferier, hvor jeg står eller går omkring og er fysisk aktiv, - aldrig til hverdag, hvor jeg har stillesiddende arbejde. Jeg bliver ikke dårlig/får ikke feber, kaster ikke op, - det gør blot meget, meget ondt en times tid, indtil noget smertestillende (Pamol) virker. Men jeg er dizzy og træt resten af dagen. Om eftermiddagen kan jeg sagtens stå/gå og lave noget, husarbejde, havearbejde, uden problemer!

Hver morgen har jeg normal afføring, det er det første jeg gør når jeg står op, og efter morgenmad/kaffe skal jeg også ofte på toilettet igen, hvor der kommer lidt mere. Og ofte igen hen under aften. Afføringen er normal, både i konsistens og farve. Og jeg er screenet for to år siden, da jeg fyldte 50, og der var ikke noget unormalt. Jeg får også regelmæssigt taget celleskrab fra livmoderhalsen - hvert 3. år, og der har heller ikke været noget at bemærke.

Jeg har haft "anfaldene" i 10-15 år, og jeg har talt med lægen om det før, men hun mener ikke der er noget galt, når undersøgelserne intet viser, og når det ikke sker oftere end 3-4 gange om året, og der ikke er feber og opkastninger - og heller ikke ømhed, når jeg/hun mærker på maven udefra.

For to dage siden kom det så igen; jeg havde gået rundt en halv times tid og ordnet huslige ting, og pludselig var "det" der igen. Jeg havde ikke spist noget jeg ikke plejer at spise/kunne tåle.

Smerterne gik over efter et par timer, men det blev ved at murre i maveregionen, hele maven, og det gør det faktisk stadig her to døgn efter. Det føles som luft, der rumler, men der er ikke smerter.

Tidspunktet denne gang passer med en eventuel ægløsning, men det kan jeg ikke være sikker på, da jeg er i overgangsalderen og ikke længere har regelmæssige menstruationer. For to uger siden havde jeg dog en blødning, efter at have taget Provera i 10 dage efter aftale med min gynækolog for at få stabiliseret blødningsforstyrrelser (jeg havde en hormonspiral indtil for 1½ år siden, så gik der et år uden blødning/symptomer på menses, og derefter kom der en kraftig blødning og derefter pletblødninger i 3 måneder).

Har du/I et forslag til, hvad ”anfaldene” kan være? Kan der være noget i min mave, der presser på noget andet, og udløser smerter/afføringstrang?

På forhånd tak, Maveproblemet

Svar:

Kære Maveproblemet

I den vestlige verden står tyktarmen ofte lidt for meget stille, så afføringen ikke bliver transporteret godt nok igennem den. Medvirkende hertil er en forkert kost, stillesiddende arbejde og for lidt motion.

Dine anfald kommer formentlig på et tidspunkt, hvor hele tyktarmen fra højre til venstre side, er helt opfyldt af afføring. Til sidst må det bare tømmes ud. Jeg har mødt disse patienter før, og kaldte dem samlere. Nogle havde anfald hver måned.

Selv om du er på toilettet daglig, endda flere gange, er det øjensynlig ikke nogen garanti for, at der bliver tømt nok afføring ud. Du har formentlig gennemgået almindelige undersøgelser, f.eks skanninger og kikkertundersøgelser, og de er ikke i stand til at afsløre denne tilstand. Det kan man gøre med en passagetidsundersøgelse (artikel Netdoktor), der viser, hvorledes transporten af afføring fungerer og om der samtidig er tale om en ophobning.

Måske er du født med en længere tyktarm end gennemsnittet, hvad der disponerer til ophobning af afføring. Det drejer sig altså om en form for forstoppelse, selv om der er daglige toiletbesøg.

Princippet for behandling er at forsøge at sætte mere gang i tarmen. Fedtfattig, fiberrig kost (grønsager, frugt, fuldkorn, fibertilskud Husk), rigelig væske og daglig motion er nødvendig. Samtidig ofte et tilskud af afføringsmiddel, f.eks. Magnesia 1 gram (2 tabletter, håndkøb) ved sovetid. Det vil medføre en mindre fyldt tyktarm i det daglige.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i mave/tarm-sygdomme

Sidst opdateret: 02.05.2017
Annonce