Annonce

Mavesmerter - hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er en 69 årig mand, der indtil for tre måneder siden har haft en stærk og stabil mave. I begyndelsen af januar fik jeg for første - og indtil nu eneste gang - kraftige smerter i maven. Jeg fik smertestillende på Apoteket. Det varede fem-seks timer, hvorefter det lettede. Min egen læge mener, at det kan have været en galdesten, der har passeret; hans scanning af mave og tarm afslørede dog intet.

Fra dagen efter anfaldet og til i dag har jeg haft en sugende, kvalmende fornemmelse i maven. Det er værst om morgenen og generelt, når der er gået nogle timer efter et måltid. Jeg fornemmer ikke, at det afhænger af, hvad jeg spiser (måske undtaget meget fed mad), men snarer om maven er fyldt.

Jeg har for fjorten dage siden været ved lægen igen. Han kunne ikke se noget unormalt ved blodprøven og kan ikke på det grundlag forklare mavegenerne. Jeg har tre spørgsmål:

  1. Er galdestensanfald arvelige? (Min far havde Galdesten).
  2. Hvad kan der være sket efter anfaldet?
  3. Hvad kan jeg gøre for at fjerne generne/irritationen?

Jeg håber på et svar - men vil naturligvis også kontakte lægen, hvis generne bliver værre.

Mvh

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Mavesmerter kan være noget af det vanskeligste at finde frem til hvad skyldes. Bughulen indeholder ud over mavesæk, tynd- og tyktarmen, desuden lever, galdeveje, bugspytkirtel, milt og nedadtil blæren og omme bagved nyrerne.

Du har haft et akut anfald af smerter for 3 måneder siden, men blodprøverne synes først at være taget nu, og kan altså godt have været påvirkede i tilslutning til anfaldet. Hvis det har været en galdesten, der har passeret, kan man få meget mørk urin, og hvidlig, lerfarvet afføring.

Imidlertid har du jo stadig symptomer, der øjensynlig forværres ved et fedrigt måltid. Det vil udløse øget udstrømning af galde til tarmen, og kunne altså tyde på, at der er noget, der ikke er velfungerende.

Din galdeblære og galdeveje bør derfor undersøges igen; sten kan være meget små, på størrelse med peberkorn, og der kan være tale om en betændelsestilstand i i selv galdeblæren. Desuden blodprøver, der afspejler lever-, galde- og bugspytkirtelfunktionen samt infektionstal. Galdesten er hyppigere hos kvinder end hos mænd, og der er en tendens til, at de forekommer familiært.

Hvis ikke det nævnte giver en diagnose, må man gå videre med at undersøge mavesækken (gastroskopi), eventuelt tarmene (afførings-funktionen) med skanninger og kikkertundersøgelser, indtil man finder frem til en forklaring. Denne er nødvendig for at kunne angive en behandling.

Den medicin du får kan give mavegener, men nok ikke som direkte smerteanfald.

Venlig hilsen

Dennis Raahave, dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 02.05.2017
Annonce