Annonce

Malrotation af tarmen - hvad er det?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg kan læse i nogle gamle journalnotater, at jeg åbenbart har en malrotation på tarmen. Jeg kan google mig frem til at det er noget børn bliver opereret for inden deres første leveår.

Jeg fungere egentligt normalt, men kan da sagtens blive både forstoppet og have ondt i maven uden grund, og jeg synes da også der er nogen fødevarer jeg måske ikke er så god til fremfor andre, men det kan jo være pga. hvad som helst.

Men det med malrotation, er det noget jeg skal tænke over, passe på med, og kan der komme komplikationer senere?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Malrotatio er et sammensat latinsk ord, der betyder dårlig drejning. I de tidligere uger af fosterlivet, hvor tarmen fortsat vokser i længden, foretager den en stor drejning, hvor den nederste del (den senere tyktarm) svinger hen over den øverste del, tyndtarmen. I sjældne tilfælde bliver drejningen ufuldstændig, og nogle aragtige bånd kommer til at ligge hen over tolvfingertarmen. Denne afklemning medfører, at der kommer opkastninger allerede i barnet første levedøgn, og en operation er uundgåelig.

Begrebet malrotation er imidlertid nok udvidet til også at omfatte andre medfødte placeringer af tyndtarmen og tyktarmen end den normale. Således kan tyndtarmene være anbragt mest i højre side og tyktarmen mest i venstre side af kroppen, men det omvendte kan også være tilfældet. Der er også tilfælde, hvor det hele er spejlvendt, kaldet situs inversus, hvor blindtarmen altså så ligger i venstre side. Tyktarmen kan også afvige fra det normale ved at være ekstra lang.

Forstoppelse kan i sig selv give mavesmerter, men om det hænger sammen med din malrotation er ikke til at afgøre på det forliggende. Man kan skabe sig et overblik over tarmsystemet både ved at synke kontrast eller give det i endetarmen med efterfølgende røntgenundersøgelser. Da du har fået at vide, at der foreligger malrotation af en eller anden slags, er der formentlig tidligere foretaget undersøgelser, der har ført til denne diagnose. Måske kan du opspore billederne eller beskrivelserne af dem. Det vil kunne give et fingerpeg, om det har betydning for din tarmfunktion.

Venlig hilsen

Dennis Raahave, dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 16.05.2017
Annonce