Annonce

Hvorfor lugter jeg hele tiden af afføring?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg har meget på hjerte som jeg gerne vil ud med.

Til at starte med vil jeg lige fortælle om hvad jeg er gået igennem de sidste 2,5-3 år hvor at mit liv har ændret sig meget desværre negativt. Jeg har været overvægtig nærmest hele mit liv hvor jeg har tabt mig list også taget på men den 10 august 2014 valgte jeg at ændre mit liv for alvor og tabe mig en masse kilo. Min vægt lå på 103 kg og da jeg startede med at træne og spise sundt kom jeg ned på 85 kg. Før jeg startede med at træne der havde jeg ingen problemer med min kropslugt.

Mit sved lugtede normalt som alle andres men min ånde har i mange lugtet dårligt. Jeg tror det hedder halitoses men tyggegummi og mundspray hjalp. Jeg kan huske da jeg gik på gymnasiet det havde jeg normal afføring hverken forstoppet eller noget som helst men jeg kan huske min mave rumlede meget i skolen eller bare generelt hverdag.

Jeg havde ikke ondt i maven eller noget så udover at min mave plejede at rumle meget så jeg ignorere det bare. Da jeg tabte mig en masse kilo efter jeg starte med at træne og spise sundere skete der pludselige noget med min kropslugt. Jeg havde lige fået et nyt arbejde og efter cirka 2 uger kunne jeg lugte at alt omkring mig lugtede af afføring. I starten viste jeg ikke det var mig så jeg tænkte sikkert det var kloakken eller hunde lort på gaden. Jeg indså lige pluselig at folk hele tiden kommentererde at der lugtede af afføring, lort, dårlig lugt, og mange flere ting blev sagt og jeg følte mig dårlig tilpas. Jeg ved ikke om det noget jeg spiste der gjorde at jeg lugtede så dårligt om det madforgiftning det ved jeg så ikke men så fik jeg forstopplese.

Jeg har prøvet alt og bogstavligtalt alt og jeg tror jeg har brugt igennem de sidste 2-3 år på afføringsmidler antiperspiranter, kosttilskud ALT hvad der kunne være en mulighed måske over 50.000 kr hvis ikke mere.

Mit liv er blevet til et helvede og jeg kan ikke klare det.

Jeg har læst og læst og læst så meget at jeg ikke kan holde ud at læse mere. Hvad jeg tror det er der får mig til at lugte tror jeg næsten 100 procent er Candida svamp, parasitter, dårlig bakterier i tarmen. På engelsk hedder det fecal body odor og Mælkesyrebakterier har ikke hjulpet. Jeg beder om din hjælp og vil gør alt for at løse det jeg har mistet mange venner og jeg kan ikke være tæt på folk og det har påvirket mig meget psykisk.

Jeg håber virkelig du kan hjælpe mig og at du kan svare på mit sprøgsmål.

Mvh en nysgerrig fyr.

Svar:

Kære spørger

I din lange beretning hæfter jeg mig ved, at du allerede i som teenager havde rumlen i maven og i mange år også har haft dårlig ånde. Du har haft perioder, hvor du i realiteten har lugtet af afføring, som folk har bemærket, og det er jo socialt hæmmende. Efterfølgende forstoppelse, som du har forsøgt at komme til livs på mange forskellige måder.

Din transport af afføring igennem tyktarmen er helt klart lidende. Formentlig hober den sig op, det rumler i et forsøg på at komme videre igennem tarmen, og der udvikles mange forskellige gasser (bakteriers arbejde), hvor nogle svovlholdige er ildelugtende. Det fører både til prutter, men gasserne går også over i blodbanen dvs. kommer ud til alle væv (lugten) og kommer også i udåndingsluften (den dårlige ånde).

Man kan får syn for sagen ved at foretage en måling af passagetiden passagetiden igennem tyktarmen, hvor man også kan bestemme ophobningen af afføring. Undersøgelsen foretages på de store hospitalers mave-tarm-afdelinger, hvor til din læge kan henvise. I nogle tilfælde ligger der en forlænget tyktarm bagved.

Herefter kan man iværksætte en behandling, der bygger på de officielle kostråd, fibertilskud, meget motion, rigelig væske, suppleret med særlig medicin, der kan fremme tarmens bevægelser (peristaltik) og sikkert også et afføringsmiddel. Ofte vil der være behov for justeringer undervejs, indtil man opnår rimelig ubesværet daglig afføring, ingen rumlen i maven og ingen dårlig ånde.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

dr.med., ph.d.

Speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 12.06.2017
Annonce