Annonce

Hvordan behandler jeg min søns mange blister?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er mor til en dreng på 10 år som døjer så meget med blister i munden. Der er som regel altid en eller to, men ca. 1 gang om måneden går det virkelig i udbrud.

Drengens læber og kinder bliver især angrebet og han hæver op og kan hverken spise eller drikke over flere dage. Vi har været til læge og tandlæge med ham flere gange, har fået penicilinkure og kure mod herpes.

Vi har prøvet aftamed og givet ham longovital piller, og han bruger sendium tandpasta. Jeg har i dag igen været til lægen med den lille mand og der kan de stadig ikke hjælpe ham, og jeg må indrømme at jeg efterhånden er skrækslagen for at det kan være en sygdom med hans immunforsvar eller noget med hans blod.

Håber inderligt at du kan hjælpe os med vores hårdt ramte dreng, der har så mange smerter i forbindelse med det her.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Ja, blister i munden er virkelig en smertefuld tilstand, som rammer ca. 20% af befolkningen. Årsagen er ikke afklaret, men kan skyldes at en slumrende virus vækkes til live - i stil med forkølelsessår – selv om der på ingen måde er nogen sammenhæng mellem forkølelsessår og blister i munden. Hos disponerede personer kan blisterne provokeres af mangeltilstande, af diverse fødemidler som chokolade, nødder, tomater og diverse frugter, samt mekanisk traume.

Da blisterne kan provokeres af mangeltilstande, vil mange have gavn af et tilskud af jern og folinsyre. Urte-vitamin tabletten LongoVital har også vist sig at have en forebyggende virkning på udbrud af blister i munden, da de stimulerer immunforsvaret. Jeg kan forstå at din søn har prøvet LongoVital, men en given virkning indtræder først efter 2-4 måneders indtagelse. Det er også en god ide at bruge Zendium tandpasta, som din søn allerede bruger, da det ikke indeholder skummemidlet natriumlaurylsulfat.

Når først blisterne er kommet, findes der – som du allerede ved - en del forskellige mundskyllevæsker, som virker desinficerende og dermed fremmer helingen af sårene. Penicillin fremmer naturligvis også helingen, men det er nok lidt drastisk at bruge penicillin mod blister.

Derimod vil en herpes-kur i 4 gange højere dosis end den der normalt gives mod herpes have en gavnlig virkning, hvis kuren startes straks der er optræk til et udbrud af blister. Kuren er dyr, men virker hos 4 ud af 5.

Der er således forskellige muligheder for forebyggelse og behandling af blister i munden. Endelig kan jeg ”trøste” dig med, at de fleste i høj grad vokser sig fra sygdommen.

Held og lykke til din søn!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont

Sidst opdateret: 12.06.2017
Annonce