Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Tænder og mund

Stråleskader på tænder og i munden

Stråleskader på tænder og i munden kan opstå som følge af strålebehandling af hoved og hals. Det kan blandt andet føre til mundtørhed, huller i tænderne og svamp i munden.

Opdateret: 27. April 2017

Kræft i hoved og hals behandles ofte med strålebehandling. Selv om kræften helbredes, har strålebehandling uheldige konsekvenser for slimhinden i munden og for tænderne. Slimhinden i munden påvirkes mest i tiden omkring strålebehandlingen og i tiden lige efter. Tænderne tager derimod varig skade. De bliver i langt højere grad ramt af huller i tænderne (caries) og får tendens til at smuldre.

Hvorfor får man stråleskader?

 • Bestråling i hoved- og halsområdet medfører blandt andet, at vævet i de spytkirtler, som har været inde i strålefeltet, ødelægges. Hermed nedsættes produktionen af spyt, og det fører til mundtørhed. Tørhed i munden gør slimhinden sart og øger desuden tendensen til huller i tænderne.

 • Dannelsen af nye celler i slimhinden bremses, hvilket kan give store gener fra slimhinden i munden.

 • Det hårde emalje på tænderne skades, så tænderne får tendens til at smuldre.

Kræft i mundhulen udgør cirka to procent af alle kræfttilfælde. Sygdommen ses mest hos midaldrende og ældre, og mænd rammes oftere end kvinder. Et stort forbrug af tobak og alkohol øger risikoen for kræft i mundhulen betydeligt. Der vil altid opstå skader i munden og på tænderne efter strålebehandling i hoved- halsområdet. Det er blot et spørgsmål om sværhedsgraden, som kan variere meget.

Hvad er symptomerne på stråleskader?

DEBAT

Har du problemer med dine tænder - og brug for et godt råd til at tackle det?

I NetDoktors debatter kan du udveksle erfaringer og gode råd med andre brugere.

Debat om tænder og mund

Forbigående symptomer

 • Ømhed og smerter i mundslimhinden

 • Mundbetændelse med rødme, hvide belægninger og sår

 • Appetitløshed

Vedvarende symptomer

 • Mundtørhed, som kan give flere forskellige gener: Det kan være svært at spise og synke. Talen hæmmes, fordi slimhinderne klæber til hinanden og tænderne. Mange føler simpelthen at tungen klæber fast i gangen.

 • Svampeinfektion. Slimhinderne bliver sarte og irriterede med stærkt forøget risiko for svampeinfektion. Evnen til at smage kan blive forringet eller ændret.

 • Huller i tænderne. Ud over at mundtørheden i sig selv øger risikoen for huller i tænderne, kan selve strålebehandlingen ødelægge emaljen på tænderne, så de får tendens til at smuldre.

Hvordan behandles stråleskader?

I den periode, hvor strålebehandlingen står på, vil en tandlæge på hospitalet normalt tage sig af problemerne i mundhulen. Herefter foregår undersøgelse og behandling hos egen tandlæge.

De fleste gener fra slimhinden i munden vil normalt aftage med tiden. Men da bestrålingen i hoved- og halsområdet har ødelagt vævet i spytkirtlerne, vil mundtørheden vare ved, og slimhinden vil fortsat være sart.

Den alvorligste følge på sigt er den meget øgede tendens til huller i tænderne. En normal spytproduktionen beskytter mod huller i tænderne (caries), og en nedsat spytproduktion vil derfor øge risikoen for huller i tænderne. Tænderne kan også have tendens til at smuldre efter strålebehandling. Begge gener varer ved resten af tændernes levetid.

Tandproblemerne kan man forsøge at komme i forkøbet ved:

 • Perfekt mundhygiejne – brug af tandstikkere og/eller tandtråd.

 • Brug af elektrisk tandbørste – spørg tandlægen til råds.

 • Tandlægebesøg – som minimum hver 3. måned.

Kæbebenet kan i sjældne tilfælde begynde at forvitre indefra (osteoradionekrose). Dette er en meget uheldig komplikation ved strålebehandling, som det kan være meget svært at få bugt med.

I behandlingen skelner man også mellem forbigående og vedvarende gener.

Forbigående gener

Forbigående gener kan behandles med:

 • Desinficerende midler. Mundskyllevæsker med klorhexidin er nok de mest anvendte. De har dog den ulempe, at de misfarver tænderne efter længere tids brug. Mundskyllevæsker med jod eller stoffet hexetidine misfarver derimod ikke tænderne.

 • Lokalbedøvende midler. Lokalbedøvende salver eller spray med lidokain, brug af en opløsning med benzocain til pensling og eller mundskyllevæske med benzydamin.

 • Mundplejeserier. Der er udviklet mundplejeserier for personer, som lider af mundtørhed og sarte mundslimhinder i det hele taget. De fleste består af en tandpasta, noget gel og en spray. Serierne er ikke afprøvet videnskabeligt, så man må prøve sig frem.

Vedvarende gener

Vedvarende gener af strålebehandling kan ikke behandles. Det ødelagte kirtelvæv kommer ikke tilbage. I bedste fald kan man forsøge at stimulere resterne af spytkirtelvævet. Dette kan gøres med:

 • Midler, som stimulerer spytkirtelvævet. For eksempel sukkerfri sugetabletter, pastiller eller tyggegummi eventuelt tilsat fluor. Hos tandlægen kan man eventuelt få behandling med fluorskylninger.

 • Kunstige spytprodukter. Der findes et stort udvalg af kunstige spytprodukter, men mange patienter vælger blot at have en almindelig vandflaske med sig.

 • Mundplejeserier. Der er udviklet mundplejeserier for personer, som lider af mundtørhed og sarte mundslimhinder i det hele taget. De fleste består af en tandpasta, noget gel og en spray. Serierne er ikke afprøvet videnskabeligt, så det er et spørgsmål om at prøve sig frem.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.