Annonce

Kan jeg få helvedesild i underlivet?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg har i øjeblikket helvedesild i ansigtet og på halsen. Det har desværre også smittet mit underliv så det er fuld af små MEGET smertefulde blænder. Det gør så også at der er virkelig, virkelig smertefuldt at tisse.

Er der noget som helst jeg kan smøre på eller gøre for at det bliver mindre smertefuldt?

Jeg er på det stadie at jeg bliver nødt til at sætte mig i bruseren og gøre det fordi jeg besvimer af smerte.

Er det overhovedet sandsynligt, at jeg har helvedesild i underlivet?

Udover blændere er der gult væske ligesom fra betændelse. Jeg håber virkelig I kan hjælpe!

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Du fortæller, at du har fået konstateret helvedesild (Herpes Zoster) i ansigtet og på halsen og er sat i behandling med Ibuprofen og Aciclovir. Det lyder godt og rigtigt. Og alligevel er jeg lidt i tvivl.

Helvedesild er en lidelse, som opstår på baggrund af tidligere smitte med skoldkoppevirus. Altså en børnesygdom, som for længst er overstået. Den er karakteristisk ved at følge bestemte nervebaner under huden oftest halvsidigt i ansigtet, på halsen eller på kroppen. Udslæt med små væskefyldte blærer opstår på et begrænset hudområde. Helvedesild kommer “indefra” og er altså ikke noget, man her for nylig er smittet med. Den smitter heller ikke, med mindre man ikke har har haft skoldkopper tidligere.

Helvedesild hedder som anført også Herpes Zoster. Herpes kommer fra græsk og betyder udslet. En anden sygdom, som navnemæssigt ligner, er Herpes simplex, som på dansk hedder forkølelsessår. Det har intet med Zoster og helvedesild at gøre. Men begge er viruslidelser, som gemmer sig i nervebaner og som giver udslet med blærer og sår, begge lidelser kan aktiveres ved belastninger og begge lidelser, kan behandles med antivirus midler og begge fortager sig i løbet af 7-14 dage. Endelig, så kan begge lidelser kommer igen af sig selv med kortere eller længere mellemrum.

Herpes simplex er ofte lokaliseret til området omkring munden (forkølelsessår). Så hedder virus typen "simplex 1". Er udslettet lokaliseret til skridtet, som hos dig, er det sikkert virus type "simplex 2”.

Når jeg gør så meget ud af beskrivelsen af de to forskellige virussygdomme, er det, fordi jeg tvivler på, at det - som du beskriver det - er helvedesild, du har i skridtet, men måske snarere herpes simplex 2 (genitalis).

Mens helvedesild ikke smitter, så kan du godt smitte andre, hvis du har herpes simplex.

Desværre er der nok ikke noget at gøre for at lindre på dette lidt sene tidspunkt i forløbet. Hverken det ene eller det andet. Men du skal tale med din læge om, hvad du i givet fald skal gøre, hvis lidelsen blusser op igen.

Og spørg samtidig lægen, om du har haft den ene eller den anden sygdom - eller dem begge!

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen, speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 25.06.2017
Annonce