Annonce

Skal vores søn vaccineres endnu en gang?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Vi har fået brev fra Statens Serum Institut, da de mener at vores dreng ikke er blevet MFR vaccineret som 15 mdr.

Min kone har været ret sikker på, at det er han blevet, men da vi ville checke det på vaccinationskortet kom tvivlen igen, da der mangler en påført kode fra hendes gamle læge som desværre er gået på pension.

Lægesekretæren har haft ringet til Serum institutet og de anbefaler meget, at man giver ham en ekstra vaccine, da der kan være huller som ikke er dækket optimalt i den han fik som 12 årig.

I den forbindelse har den nye læge nu sagt, at det ikke er nødvendigt at genvaccinerer da den nye læge siger at han er dækket ind selvom han kun har 12 års vaccinationen altså den man også kalder for "boosteren" og iøvrigt siger hun, at man indtil 1988 kun fik 1 x MFR vaccination og der var som 12 årig.

Kære læger hvad gør vi lige?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

MFR vaccinen dækker mæslinger, fåresyge og røde hunde. Røde hunde giver ofte mild sygdom men vaccination skal forhindre at gravide smittes da det i værste fald kan medføre svære misdannelser på fosteret. Fåresyge giver infektion i ørespytkirtlerne og for drenges vedkommende ser man desværre varigt nedsat dannelse af sædcellerne.

Mæslinger skyldes en meget smitsom virus og det er særligt komplikationerne man vil undgå ved vaccination da disse kan medføre varige mén og i sjældne tilfælde døden.

Vaccinen blev en del af det danske vaccinationsprogram pr. 1. januar 1987 og indgår stadig heri. Aktuelt tilbyder man børn to doser – første ved 15 måneders alderen og anden dosis ved 4 års alderen. Første dosis giver 90% beskyttelse mod mæslinger og fåresyge, men 95% beskyttelse mod røde hunde. Anden dosis kan betragtes som en booster for at sikre sig beskyttelse af de som ikke opnåede beskyttelse på første dosis.

Oprindeligt tilbød man kun én dosis til personer under 13 år født 1974-1986, men blandt de ældste i denne gruppe lod mindre end 1/3 sig vaccinere.

Den vaccine man aktuelt benytter i Danmark (Priorix) giver en beskyttelse for mæslinger hos 98% hvorfor man vurdere at én dosis er tilstrækkelig til voksne.

Mvh

Ole Wadschier Laursen

Sidst opdateret: 03.08.2017
Annonce