Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Børnesygdomme

Tre-dages-feber (eksantema subitum)

Tre-dages-feber er en af de børnesygdomme, som giver udslæt. Ses typisk hos børn mellem 6 måneder og tre år. Sygdommen er meget smitsom. Læs mere om den her.

Opdateret: 22. August 2016

Hvad er tre-dages-feber?

Tre-dages-feber er nok en af de mindre kendte børnesygdomme med udslæt. Alligevel har vi næsten allesammen haft sygdommen. Den forekommer næsten kun hos børn fra seks måneder til tre år. Den skyldes næsten altid et særligt herpesvirus (humant herpesvirus 6), og smitter sandsynligvis fra de første symptomer og så længe der er udslæt. Smitten foregår via små dråber fra luftvejene og efter infektionen er man livsvarigt immun.

Inkubationstiden er normalt 9-10 dage. Det vil sige tiden, fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud.

Børn kan modtages i institution, når temperaturen er normal.

Hvilke symptomer er der på tre-dages-feber?

Først kommer der en pludselig høj feber til op mod 40 grader. Feberen holder sig i cirka tre dage, nogle gange dog lidt længere. Normalt bevarer barnet et god almentilstand, men nogle børn bliver ret svært syge og irritable. Der kan ses hævede lymfekirtler på halsen og bag ørerne, og trommehinderne kan være røde.

  • Ikke helt sjældent opstår feberkramper samtidig, som kan virke meget dramatiske og alarmerende. Feberkramper har ikke noget med tre-dages-feber som sådan at gøre, men er alene en følge af den pludselige temperaturforhøjelse.

  • Når feberen falder ret brat igen, kommer udslættet. Det begynder typisk på nakke og hals og breder sig derfra ud over kroppen og arme og ben. Derimod er der kun sjældent udslæt i ansigtet.

  • Udslættet er nærmest blegrødt, plettet og måske med små papler. Papler er små knudeformede infiltrationer i huden, som er 2-5 mm store. Udslættet kan være vanskeligt at opdage og holder sig i 1-2 døgn, hvorefter det hele overstået.

Hvordan skelner man tre-dages-feber fra andre børnesygdomme?

Det er vigtigt, at forældre med småbørn har kendskab til sygdommen og dens karakteristiske forløb, fordi de derved har mulighed for at skelne den fra andre børnesygdomme, først og fremmest mæslinger. Mæslinger er dog blevet en meget sjælden sygdom takket være børnevaccinationsprogrammet.

  • Ved tre-dages-feber er der således ikke, som ved mæslinger, den typiske indledning med snue, hoste og lysskyhed. Feberen er der alene.

  • Ved mæslinger stiger temperaturen igen, når udslættet kommer, mens temperaturen er normal under udslættet ved tre-dages-feber.

  • Endelig er det karakteristisk, at udslættet starter på kroppen og næsten aldrig rammer ansigtet. Ved mæslinger og røde hunde er det omvendt.

Hvordan stiller lægen diagnosen tre-dages-feber?

Det typiske forløb med tre dages feber efterfulgt af udslæt er så karakteristisk for denne børnesygdom, at du i samråd med lægen er sikker på diagnosen.

Hvordan behandles tre-dages-feber?

Der er normalt ikke behov for medicin, dog kan febernedsættende behandling være lindrende. Sørg for rigeligt med væske i de tre dage feberen varer. Udslættet giver ikke anledning til særlig kløe.

Der kan ikke vaccineres mod denne børnesygdom.

Udsigt for fremtiden

Sygdommen følger det ovenfor beskrevne forløb, og der er ikke komplikationer forbundet med den udover den beskrevne risiko for feberkramper. Sygdommen efterlader livsvarig immunitet.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.